Caută
Close this search box.

Criza Brexit: Theresa May îndemnată de parlamentarii conservatori să evite o prelungire extinsă a divorțului de UE

Premierul britanic, Theresa May, se confruntă cu o nouă provocare a membrilor Partidului Conservator de a conduce Marea Britanie în afara Uniunii Europene în următoarele câteva luni, chiar dacă aceasta înseamnă un Brexit fără acord care ar putea avea un impact negativ, relatează Reuters.

Parlamentarii conservatori au indicat Theresei May că sunt împotriva unei prelungiri extinse a procesului Brexit într-o scrisoare trimisă după ce acordul său de ieșire a fost respins vineri pentru a treia oară de Camera Comunelor, a declarat un parlamentar. Ziarul „Sun” a spus că scrisoarea a fost semnată de 170 dintre cei 314 de parlamentari conservatori, inclusiv zece miniștri de cabinet, punând mai multă presiune pe May, care s-a oferit să demisioneze dacă acordul său Brexit trece prin parlament. Votul de vineri, în ziua în care țara ar fi trebuit să părăsească blocul, a reținut Marea Britanie în turbulențe politice.

May are mai puțin de două săptămâni pentru a convinge celelalte 27 de state membre UE că poate rezolva impasul. În caz contrar, va trebui să ceară blocului o extindere prelungită sau să scoată Marea Britanie din UE pe 12 aprilie, fără a face nimic pentru a atenua șocul economic. „Vrem să părăsim UE pe 12 aprilie sau foarte curând după aceea”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului Brexit în legătură cu scrisoarea de vineri. O purtătoare de cuvânt a premierului a refuzat să comenteze scrisoarea.

Președintele Partidului Conservator, Brandon Lewis, a spus că era conștient de acest lucru, dar nu l-a sesizat. Mulți parlamentari conservatori eurosceptici au solicitat mult timp pentru ceea ce spun că ar fi o pauză curată de la UE. De partea cealaltă, camera inferioară de 650 de locuri a parlamentului a votat în mod copleșitor împotriva unui brexit care nu are nicio înțelegere, deși punctul său de vedere nu este obligatoriu.

Luni, parlamentarii vor încerca să se pună de acord cu o alternativă la planul Brexit al lui May. Opțiunile care au adunat până acum cel mai mult sprijin implică legături mai strânse cu UE și un al doilea referendum. BBC a declarat că oficialii guvernamentali nu au exclus posibilitatea unui vot electoral de sâmbătă săptămâna viitoare între cea mai populară opțiune propusă de parlamentari și acordul lui May. Lewis, președintele Partidului Conservator, a declarat că toate opțiunile au fost pe masă, dar că o uniune vamală cu UE – o idee susținută de Partidul Laburist din opoziție și de unii conservatori – ar fi dificilă. „Trebuie să ne uităm la ceea ce putem face în continuare și trebuie să facem ceva diferit”, a declarat el la radio BBC când a fost întrebat dacă mai poate încerca să-și pună acordul de retragere la votul parlamentar pentru a patra oară. „Parlamentul va continua acest proces luni și trebuie să analizăm toate opțiunile”. O uniune vamală ar fi zburat în fața promisiunilor Partidului Conservator înainte de alegerile naționale din 2017 și nu ar fi respectat rezultatul referendumului din 2016 Brexit, a spus Lewis. Întrebat dacă o cale de ieșire din impas ar fi organizarea unor noi alegeri naționale, el a spus că nu crede că alegătorii britanici doresc să se întoarcă la urne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri