Caută
Close this search box.

Criza din Venezuela: Avioane militare rusești au aterizat în Caracas

Două avioane militare rusești au aterizat sâmbătă pe aeroportul principal al Venezuelei ce aveau la bord zeci de trupe și cantități mari de echipament, relatează BBC.

Avioanele au fost trimise pentru a „executa contracte militare tehnice”, a raportat agenția rusă Sputnik.

Javier Mayorca, jurnalist venezuelian, a scris pe Twitter că a văzut aproximativ 100 de trupe și 35 de tone de echipamente descărcate de pe avioane. Aceasta vine la trei luni după ce cele două state au avut exerciții militare comune.

Rusia a fost mult timp un aliat al Venezuelei, împrumutând statului sud-american miliarde de dolari și sprijinind industria petrolieră și militară. De asemenea, Rusia s-a opus mișcărilor din SUA pentru a sancționa guvernul președintelui Venezuelei, Nicolás Maduro.

Mayorca a declarat pe Twitter că un avion rus Antonov-124 și un avion mai mic au aterizat în apropiere de Caracas sâmbătă. El a spus că generalul rus Vasily Tonkoshkurov a condus trupele de pe unul dintre avioane. Un avion militar cu steagul rusesc pe fuzelajul său a putut fi văzut pe o pistă de pe aeroport duminică. Imaginile de pe social media, de asemenea, păreau să arate trupele rusești adunate la aeroport.

Legăturile dintre Moscova și Venezuela s-au întărit în ultimele luni, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre SUA și Venezuela. În decembrie, Rusia a trimis două avioane militare acolo ca parte a unui exercițiu militar. Rusia a condamnat alte puteri străine pentru sprijinirea liderului opoziției venezuelane Juan Guaidó, care s-a declarat președinte interimar în ianuarie.

Președintele Maduro l-a acuzat pe Guaidó că încearcă să organizeze o lovitură de stat împotriva sa, cu ajutorul „imperialiștilor americani”. Kremlinul a reiterat această linie, acuzând-ul pe Guaidó de o „încercare ilegală de a profita de putere” fiind susținut de Statele Unite, și a promis că va face „tot ce este necesar” pentru a-l sprijini pe Maduro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri