Caută
Close this search box.

Criza din Venezuela: SUA impune noi sancțiuni în timp ce Rusia este o susținătoare ferventă a lui Maduro

Statele Unite și Rusia s-au ciocnit vineri cu privire la modul în care ar putea ajuta Venezuela să scape de criză, în timp ce Moscova a promis că îl va ajuta de președintele Nicolas Maduro, iar Washingtonul a emis noi sancțiuni din cauza blocării ajutorului american pe care a încercat să îl treacă peste graniță, informează AFP.

La o zi după ce Rusia și China au respins o rezoluție americană și europeană la Consiliul de Securitate al ONU, care a cerut livrări de ajutoare fără restricții, Washingtonul a declarat că intenționează să vizeze șase ofițeri militari venezueleni pentru oprirea convoiului condus de SUA în cursul săptămânii trecute. Patru persoane au fost ucise în acele lupte, în timp ce forțele lui Maduro au împiedicat ajutorul de 178 de tone metrice de orez, fasole și alte alimente să treacă în țară din Columbia. Liderul de stânga spune că ajutorul este un pretext pentru o invazie condusă de SUA.

„Noi sancționăm membrii forțelor de securitate ale lui Maduro ca răspuns la violența condamnabilă, la moartea tragică și incendierea imorală a produselor alimentare și medicamentelor destinate venezuelenilor bolnavi și infometați”, a afirmat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, într-o declarație.

Cei șase îl includ ăe generalul-maior Richard Jesus Lopez Vargas, comandantul Gardei Naționale din Venezuela. Sancțiunile îngheață orice bunuri din Statele Unite și sancționează relațiile financiare ale SUA cu oficialii. Statele Unite au revocat, de asemenea, vizele a 49 de oficiali venezueleni și membrii familiilor acestora, a declarat Departamentul de Stat.

Liderul opoziției, Juan Guaido, pe care Washingtonul l-a recunoscut ca președinte interimar, a sperat să triumfe în aducerea stocurilor de alimente, pe care Statele Unite le-au coordonat cu Columbia și Brazilia. Guaido a spus că 300 000 de oameni ar putea muri fără un aflux de ajutoare în Venezuela.

Organizația Națiunilor Unite declară că 2,7 milioane de venezueleni au fugit din 2015, după ce economia socialistă duce lipsă de provizii de bază care nu sunt accesibile maselor.

Rusia tot mai aproape de Maduro

Mai mult de 50 de țări recunosc că Guaido este președintele legitim al Venezuelei – dar Maduro se bucură de un sprijin puternic din partea Rusiei, care dorește să provoace intervenționismul american, precum și China, care este preocupată de soarta a miliarde de dolari pe care le-a împrumutat Caracasului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care l-a primit pe vicepreședintele venezuelean, Delcy Rodriguez, la Moscova, a declarat că Rusia a intensificat expedițiile de grâu și intenționa să trimită mai multe bunuri medicale după expedierea a 7,5 tone. „Colaborăm foarte strâns și coordonăm toți pașii noștri pe scena internațională”, a spus Lavrov. „Acest lucru a dobândit o importanță deosebită acum, când Venezuela se confruntă cu un atac frontal și cu interferențe neîngrădite în afacerile sale interne”, a spus el.

Elliott Abrams, reprezentantul special al Statelor Unite privind criza, a acuzat că forțele lui Maduro vor transforma ajutorul rusesc într-o „armă politică”, oferindu-le doar suporterilor. „Evident, suntem în favoarea acordării de asistență umanitară Venezuelei, nu suntem în favoarea acordării acestora unui regim corupt”, a declarat Abrams reporterilor de la Washington.

Lavrov și-a exprimat speranța că presiunea internațională ar „răcori temperamentele în Washington”, despre care a spus că dorește o intervenție militară în Venezuela. El a afirmat că Statele Unite intenționează să cumpere arme de calibru mic, lansatoare de mortar și rachete antiaeriene de la o „țară din Europa de Est” și să le plaseze „aproape de Venezuela”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri