Caută
Close this search box.

Criză fără precedent la Boeing: Zborurile avionului 737 MAX au fost suspendate și în SUA

Statele Unite au reținut miercuri la sol aeronavele Boeing Co 737 MAX, care au dat naștere unor probleme de siguranță, după un accident aviatic al companiei Ethiopian Airlines, care a ucis 157 de persoane, lăsând cel mai mare constructor de avioane din lume să se confrunte cu cea mai gravă criză din ultimii ani, informează Reuters.

Administrația federală a aviației din SUA (FAA) a citat date și dovezi prin satelit de la locul accidentului de duminică din apropiere de Addis Abeba pentru decizia sa de a se alătura Europei, Chinei și altor state în suspendarea zborurilor 737 MAX.

Accidentul a fost cel de-al doilea dezastru care a implicat modelul 737 MAX, cel mai vândut avion modern de pasageri din lume, în mai puțin de cinci luni. Noile informații din epava din Etiopia și datele recent rafinate despre linia de zbor a avionului au indicat unele asemănări între cele două catastrofe „care justifică o investigație suplimentară a posibilității unei cauze comune”, a afirmat FAA într-o declarație. Administratorul interimar al FAA, Daniel Elwell, a declarat că nu știe cât va dura această suspendare. O soluție fixă ​​pentru software-ul 737 Max pe care Boeing l-a lucrat de la accidentul fatal din octombrie anul trecut în Indonezia va dura luni până la finalizare, a declarat Elwell reporterilor.

Lanțul unic 737 este esențial pentru viitorul lui Boeing în lupta sa cu rivalul european Airbus SE. Noua variantă a modelului 737 este cel mai rapid vândut model în istoria companiei Boeing, este privit ca o posibila forță de munca pentru companiile aeriene globale de zeci de ani.

„Agenția a luat această decizie ca urmare a procesului de colectare a datelor și a unor noi dovezi colectate la fața locului și analizate astăzi”, a declarat FAA, la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a anunțat că avioanele vor fi menținute la sol. A fost pentru a doua oară când FAA a oprit zborurile unui avion Boeing în ultimii șase ani. A suspendat 787 Dreamliner în 2013 din cauza problemelor cu bateriile pentru fumat. Boeing, care a susținut că avioanele sale erau în siguranță, a afirmat într-o declarație că a susținut ultima mișcare a FAA. „Boeing a determinat – plin de prudență și pentru a reasigura publicul zburător al siguranței aeronavei – să recomande FAA suspendarea temporară a operațiunilor din întreaga flotă globală de 371 de aeronave 737 MAX”. Accidentul care a implicat un Boeing 737 MAX în Indonezia a ucis 189 de persoane. Pasagerii au fost speriați de cele două dezastre. Site-ul american de călătorie Kayak face modificări pentru a permite clienților să excludă anumite tipuri de aeronave din căutări, iar site-urile de rezervare urmăreau să redirecționeze călătorii.

Redistribuirea pasagerilor

Companiile aeriene din SUA care operează cu 737 MAX: Southwest Airlines Co, American Airlines Group Inc. și United Airlines, au declarat că lucrează la alte rezervări. Southwest Airlines Co a anulat miercuri 5 jeturi 737 MAX, iar American Airlines aproape 40. Southwest este cel mai mare operator din lume al modelului 737 MAX 8 cu o flotă de 34 de jeturi.

Agenția de investigare a accidentelor rutiere din Franța, BEA, va analiza înregistratoarele de voce și înregistrările de date din cabina de voce din planul accidentat, a declarat un purtător de cuvânt. Anunțul francez a rezolvat incertitudinea cu privire la soarta celor două înregistrări, după ce BFU din Germania a declarat că a refuzat o cerere de a se ocupa de acestea, deoarece nu putea procesa noul tip de recorder folosit pentru jeturile 737 MAX, în funcțiune din 2017.

Acțiunile companiei au înregistrat o creștere de 0,5% la 377,14 dolari, recuperând o scădere de peste 3% de după-amiaza, când a fost făcut anunțul FAA.

Statele Unite nu au suspendat marți zborurile 737 MAX, chiar dacă multe dintre cele mai importante economii ale lumii, cum ar fi China și statele europene, au suspendat zborurile avionului. Trump l-a sunat pe directorul executiv al Boeing, Dennis Muilenburg, pentru a-l informa că Statele Unite se pregătesc să mențină la sol bazele flotei, a spus un oficial al Casei Albe. „Am vorbit cu o serie de companii aeriene. Și vorbind cu companiile aeriene, cred că toți suntem de acord că această decizie a fost corectă. Nu trebuia făcută, dar am crezut că este o decizie corectă de făcut”, a declarat Trump reporterilor.

Suspendarea zborurilor a fost salutată de lucrătorii aerieni din Statele Unite. John Samuelsen, președintele internațional al Uniunii Muncitorilor din Transporturi al Americii, care reprezintă lucrătorii de aviație și însoțitorii de zbor, a declarat că suspendarea flotei a fost corectă atât pentru călătorii aerieni, cât și pentru lucrătorii din aviație.

Informații noi

Canada, de asemenea, a suspendat miercuri zborurile jeturilor 737 MAX spunând că datele satelit sugerau asemănări cu accidentul precedent care a implicat același model de avion în octombrie. Compania americană de urmărire a zborurilor, Aireon, a furnizat datele satelit către FAA, Transport Canada și altor autorități, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Jessie Hillenbrand.

Purtătorul de cuvânt al Ethiopian Airlines, Asrat Begashaw, a declarat că nu este încă clar ce s-a întâmplat duminică, dar pilotul său a raportat probleme de control, spre deosebire de factori externi, cum ar fi păsările. „Pilotul a raportat probleme de control al zborului și a cerut să se întoarcă. De fapt, i sa permis să se întoarcă”, a spus el.

Brazilia, Mexicul și Panama au devenit miercuri primele state din America Latină care au suspendat Boeing 737 MAX. Anterior, companiile aeriene din Panama au suspendat operațiunile a șase aeronave Boeing 737 MAX 9 până când rezultatele au fost publicate în urma unei investigații privind prăbușirea de duminică.

Președintele Comitetului pentru transporturi și infrastructură al SUA, democratul Peter DeFazio, a cerut o probă în legătură cu motivul pentru care 737 MAX a primit certificarea de zbor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri