Cuptoarele cu microunde sunt din ce în ce mai populare și mai accesibile. Cuptoarele cu microunde de pe teritoriul Uniunii Europene generează o cantitate de gaze cu efect de seră comparabilă cu emisiile a aproape șapte milioane de autoturisme, susține un studiu realizat în Marea Britanie.

Oamenii de știință au ajuns la această cifră după ce au studiat impactul semnificativ al microundelor asupra mediului înconjurător, cercetătorii luând în considerare modul de fabricare, de utilizare și de depozitare al acestor obiecte la finalul perioadei lor de funcționare. Potrivit estimărilor, vânzările de cuptoare cu microunde la nivelul Uniunii Europene vor atinge aproape 135 de milioane de unități pe an până în 2020.

Însă în ciuda popularității de care se bucură, puține lucruri se știu cu privire la efectul asupra mediului înconjurător al acestor obiecte electrocasnice, a notat echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester.

În urma studiului, oamenii de știință au descoperit că toate cuptoarele cu microunde de pe teritoriul Uniunii Europene generează 7,7 milioane de tone de dioxid de carbon pe an, echivalentul emisiilor anuale ale 6,8 milioane de mașini.

De asemenea, microundele consumă anual o cantitate de electricitate de 9,4 terawați pe oră. Aceasta este echivalentă cu totalul energiei electrice generate de trei mari centrale electrice alimentate cu gaz.

În medie, un singur cuptor cu microunde utilizează o cantitate de electricitate de 573 de kilowați-oră în decursul unei perioade de funcționare de opt ani, comparabilă cu situația în care un bec LED de 7W ar fi lăsat aprins fără întrerupere timp de aproape nouă ani.

”Cuptoarele cu microunde constituie cel mai mare procent al vânzărilor tuturor tipurilor de cuptoare din Uniunea Europeană și, ținând cont de acest lucru, este din ce în ce mai important să se ia în considerare impactul acestora în ceea ce privește utilizarea resurselor și scoaterea lor din uz”, a declarat cercetător-șef dr. Alejandro Gallego-Schmid din cadrul Facultății de Inginerie Chimică și științe Analitice din cadrul universității amintite.

Gallego-Schmid a subliniat tendința consumatorilor de a achiziționa aparate noi înainte de încheierea perioadei de utilizare a celor pe care le dețin deja. ”Ca urmare, casarea dispozitivelor electrice, precum cuptoarele cu microunde, reprezintă unul dintre fluxurile de deșeuri cu cea mai mare creștere la nivel global”, a adăugat acesta.

Durata de viață a cuptoarelor cu microunde moderne este cu aproape șapte ani mai scurtă față de acum aproape doua decenii, susțin cercetătorii al căror studiu a fost publicat în jurnalul ”Science Of The Total Environment”.

În anul 2017, 184.000 de tone de deșeuri electrice și electronice au fost produse de cuptoarele cu microunde casate, se mai arată în concluziile acestei cercetări.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 3 =