Caută
Close this search box.

Curtea de Apel Brașov ii cere Liei Savonea să sesizeze CCR pentru un conflict între Guvern şi puterea judecătorească

csm

Adunarea generală din Curtea de Apel Brașov a decis să solicite președintelui CSM, Lia Savonea, să sesizeze Curtea Constituțională pe conflict între puterea judecătorească și puterea executivă.

Guvernul a aprobat un proiect de ordonanță care modifică OUG 7, în ciuda faptului că fusese avizat negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. Magistrații curții de Apel Brașov consideră că a fost o consultare formală pe ambele proiecte de OUG și solicită respingerea OUG 7 de către Parlament prin proiect de lege, au declarat pentru G4Media.ro surse din rândul magistraților.

Prin noua ordonanță, ministrul Justiției, Tudorel Toader a, renunțat la câteva modificări controversate. Astfel, la numirea procurorilor șefi, avizul se întoarce de la plen la secția pentru procurori. Se elimină interzicerea delegării în funcție care risca să genereze blocaje majore în sistem și se renunță la prevederea care le-a permis judecătorilor să candideze la funcții de conducere în parchete. Se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor – cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii.

Tudorel Toader nu s-a atins în schimb de modificarea care blochează procurorul general să infirme actele efectuate de secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție. Astfel, Secția condusă de Gheorghe Stan și Adina Florea rămâne cu un grad de autonomie sporit față de Parchetul General.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri