Caută
Close this search box.

Darius Vâlcov, amendat cu 1.000 de lei pentru discriminare

Darius Vâlcov

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis cu unanimitate de voturi să-l amendeze pe Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, cu suma de 1,000 de lei, pentru afirmațiile făcute la adresa unui protestatar.

”Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de “sandilău” și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei. În individualizarea sancțiunii, Colegiul Director a avut în vedere gradul de pericol social al faptei, ce rezultă printre altele, din calitatea de demnitar a părții reclamate, dar și de faptul că, ulterior partea reclamată a șters de pe contul de Facebook afirmațiile discriminatorii”, se arată în comunicatul CNCD.

Publicare fișei medicale face obiectul unui process civil. (…) Noi am descutat doar aspectul de ține de discriminare. Doar cu acest aspect am fost sesizați de către victimă, spune președintele CNCD, Asztalos Csaba:

„Simplul fapt că s-a constatat este o sancțiune. (…) Oricum am stabili un cuantum de amendă, mereu vor exista critici. Întotdeauna vor exista controverse. (…) La nivel personal mi-aș dori sancțiuni mai aspre. Dar încă o dată: eu cred că sancțiunile effective sunt atunci când persoanele publice care discriminează fac un pas în spate.”

„Impresia este că suntem într-o campanie electorală permanentă[ (…) La cum văd mesajele cu care au pornit partidele în Campania de europarlamentare și reacțiile din spațiul public pe zona de dezbatere, sunt pline de ură. Nu sunt prea optimist cu privire la limbajul și mesajele care urmează a fi utilizate în bătălia electorală.”

Darius Vâlcov a publicat în toamna anului trecut pe contul său de Facebook o fișa medicală prin care susținea că activistul Sandi Matei ar fi avut o problemă psihiatrică. Ulterior, postarea a fost ștearsă.  Vâlcov a revenit însă și a scris că ”postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ștearsă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri