Caută
Close this search box.

Decesele cauzate de cancer au scăzut în UE dar pronosticurile viitoare nu sunt optimiste

Rata mortalității cauzate de cancer a scăzut în UE în ultima jumătate de decadă, au afirmat marți cercetătorii, deși numărul total se așteaptă să crească la 1,4 milioane în acest an din cauza unei populații în creștere, informează AFP.

Șansele de a muri de cancer pentru bărbați au scăzut cu aproximativ șase la sută, de la 139 decese la 100.000 de bărbați în 2014 până la 131 în acest an, potrivit unui articol din revista medicală „Annals of Oncology”. Pentru femei, îmbunătățirea este de 3,6 la sută, de la 86 de decese la 100.000 de femei la 83, a arătat studiul. Cu toate acestea, numărul total de decese este de așteptat să crească la 1,4 milioane în 2019, o creștere de aproape cinci procente, de la 1,35 milioane în 2014. Aproximativ 787,000 vor fi bărbați și 621,900 femei.

Studiul a arătat că cancerul pulmonar în rândul femeilor va revendica în acest an mai multe vieți decât cancerul de sân – 96,800 față de 92,800. Cancerul pulmonar rămâne forma cea mai mortală a bolii, cu 279.000 de decese combinate așteptate în acest an. În ceea ce privește cancerul de sân, studiul raportează îmbunătățiri semnificative începând cu 2014 în cele mai mari țări ale UE. Marea Britanie conduce în acest sens cu o scădere cu 13% a ratei mortalității, urmată de Franța în scădere cu 10%, de Germania de nouă procente, de Italia de șapte la sută și de Spania de cinci procente. Cu toate acestea, Polonia a înregistrat o creștere de două procente, potrivit studiului, scris de profesorii Carlo La Vecchia de la Universitatea din Milano și Fabio Levi de la Universitatea Lausanne din Elveția. Este clar că, în ciuda veștilor bună că ratele de deces scad în majoritatea cazurilor de cancer, vestea proasta este că, din cauza populației în creștere și îmbătrânire, numărul de persoane care vor muri de cancer este în creștere, a spus profesorul Fabrice Andre de Institutul Gustave Roussy din regiunea Paris și editorul „Annals of Oncology”. Acest lucru reprezintă o povară semnificativă pentru societate, precum și mai multe de făcut pentru a preveni apariția cancerului în primul rând, în special prin reducerea numărului de oameni care fumează și care sunt supraponderali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri