Caută
Close this search box.

Departamentul de Stat al Statelor Unite face o radiografie dură a libertăţii presei române

departamentul de stat

Raportul de ţară privind respectarea drepturilor omului în România în anul 2018, publicat de către Departamentul de Stat al SUA, face o analiză dură a modului în care funcționează presa în România.

Capitolul dedicat libertății de exprimare și mass-media vorbește despre presiunile asupra presei independente, dar și despre politicieni și patroni de presă apropiați de aceștia, care alterează în scop personal mesajele transmise de mijloacele de informare pe care le dețin.

Raportul face o distincție între presa independentă și cea politizată și vorbește despre mecanisme corupte de finanțare, despre presiuni, lipsă de etică și folosirea instituțiilor statului pentru intimidarea jurnaliștilor.

Cazul Rise Project este amintit pentru amenda uriașă cu care au fost amenințați, pentru a-și dezvălui sursele în cazul unei investigații legate de TelDrum și Liviu Dragnea, un personaj amintit de mai multe ori în cadrul raportului. ANSPCP a amenințat Rise Project cu o amendă fără precedent de 20 de milioane de euro.

Departamentul de Stat mai amintește despre mitingul din 10 august, despre modul în care a fost mediatizat și despre agresarea unor jurnaliști români și străini de către Jandarmerie, o instituție a statului.

Modul în care sunt folosite unele instituții ale statului este prezentat de raport prin cazurile CT Popescu și Cosmin Prelipceanu, amendați de CNCD pentru remarci legate de coafura Vioricăi Dăncilă, nominalizată la funcția de prim-ministru, o amendă anulată de instanță.

Presiunile asupra G4Media sunt de asemenea amintite ca un alt mod de a folosi instituțiile statului. Liviu Dragnea a solicitat atunci anchetarea G4Media.ro pentru că ar fi făcut public un memorandum secret legat de posibila mutare a ambasadei țării la Ierusalim. G4Media a reușit să demonstreze că și-a bazat articolele pe surse deschise.

Un răspuns

  1. Clar nu avem o presa libera , ne-am schimbat foarte putin fata de 89 . In mica masura presa scrie sau vorbeste ce vrea si ce trebuie , restul e aservita , santajata si lingusita prin orice mijloace, favoruri politice . Televiziunile sunt impartite 80 % in institutii media de partid ( A3, Romania tv, 24h,A1,Realitatea ,TVR..) la fel presa scrisa -ziare au spatiu larg de sustinere politica -de serviciu ! Democratia este si nu prea- media press. O realitate tip bolsevica , te lasa *da nu-ti da voie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri