Caută
Close this search box.

Deputații britanici chemați la vot după ce au respins din nou acordul Theresei May

Deputații vor vota mai târziu dacă vor împiedica Marea Britanie să părăsească UE fără o înțelegere, după ce au refuzat din nou cu fermitate acordul de retragere al Theresei May, informează BBC.

Acordul premierului a fost înfrânt în marți seara în Camera Comunelor cu 149 de voturi.

Guvernul va publica îndrumări pentru întreprinderi cu privire la tarifele și propunerile pentru frontiera irlandeză în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere miercuri dimineață. Cabinetul urmează să se întâlnească la ora 08:00 GMT.

UE a spus că planurile fără acord au fost „mai importante ca niciodată” după înfrângere. Numeroși lideri UE și-au exprimat dezamăgirea după ce deputații au votat cu 391-242 de voturi pentru a respinge acordul doamnei May. Primul-ministru a declarat că deputații Tory vor primi un vot liber asupra propunerii de miercuri seara. Asta înseamnă că deputații Tory pot vota cu conștiința lor mai degrabă decât să urmeze ordinele managerilor de partid – o mișcare neobișnuită pentru votarea unei politici majore. Propunerea declară: „Această Cameră refuză să aprobe părăsirea Uniunii Europene fără acordul de retragere și un cadru privind relația viitoare pe 29 martie”.

În cazul în care nu se respinge o înțelegere, deputații vor vota joi în legătură cu amânarea Brexit prin extinderea articolului 50 – mecanismul juridic care scoate Regatul Unit din UE. UE a afirmat că va avea nevoie de „o justificare credibilă” înainte de a fi de acord cu orice prelungire. Părăsirea UE în 16 zile rămâne poziția implicită a Regatului Unit în conformitate cu legea.

În seara zilei de marți, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că doamna May ar trebui să cheme acum alegeri generale. El a cerut ca Brexit fără acord să fie „luat de pe masă” – și a spus că Partidul Laburist va continua să-și împingă propunerile alternative Brexit. Dar el nu a menționat angajamentul partidului său de a susține un alt referendum.

Premierul a făcut o plângere de ultim moment parlamentarilor pentru a-i susține acordul după ce a obținut asigurări juridice cu privire la sistemul de protecție irlandeză – polița de asigurare pentru a opri o frontieră tare pe insula Irlanda – de la UE în timpul discuțiilor târzii de la Strasbourg luni. Dar, deși a reușit să-i convingă pe cei 40 de deputați Tory să-și schimbe poziția, nu a fost suficient să răstoarne istoricul de 230 de voturi,  înfrângere pe care a suferit-o pentru același acord în ianuarie.

Vorbind după înfrângere, ea a spus: „Continuu să cred că, de departe, cel mai bun rezultat este că Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană într-un mod ordonat, cu un acord. Și că acordul pe care l-am negociat este cel mai bun și într-adevăr singurul acord disponibil”. May a spus că parlamentarii vor trebui să decidă dacă vor să amâne Brexit, să organizeze un alt referendum sau dacă vor „să plece cu o înțelegere, dar nu cu acest acord”. Ea va spune deputaților dacă va vota pentru Brexit fără acord sau nu, atunci când va deschide dezbaterea de miercuri. Premierul nu a discutat demisia după cea mai recentă înfrângere pentru că un guvern condus de ea a câștigat recent un vot de încredere în Camera Comunelor, a spus purtătorul de cuvânt al premierului. Nu are de gând să se întoarcă la Bruxelles pentru a cere mai multe concesii, au adăugat ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri