Caută
Close this search box.

Divizare tot mai accentuată în Parlamentul britanic privind Brexit în timp ce Theresa May și-a propus demisia doar ca să-și salveze acordul negociat cu Bruxelles

Premierul britanic, Theresa May, va reînnoi încercările de a-și impune planul Brexit, după ce s-a oferit în mod dramatic să plece pentru a-și salva acordul, iar deputații au eșuat în propria lor încercare de a elimina impasul, informează AFP.

Cu riscul de a pierde controlul asupra procesului de ieșire din Uniunea Europeană, liderul a anunțat că va demisiona dacă parlamentul va sprijini în cele din urmă acordul său de retragere. Oferta a venit cu doar câteva ore înainte ca Camera Comunelor să participe la o serie de voturi fără precedent pentru a căuta un plan alternativ – dar toate cele opt propuneri nu au reușit să găsească o majoritate, subliniind divizările parlamentarilor. Ministrul Brexit, Steve Barclay, a declarat că rezultatul „întărește viziunea noastră asupra faptului că acordul pe care guvernul nostru l-a negociat este cea mai bună opțiune”.

Deputații au respins de două ori acordul Brexit al Theresei May, de două ori cu o majoritate decisivă, determinând liderul să anunțe ce se așteaptă să fie oferta finală. „Știu că există o dorință pentru o nouă abordare – și o nouă conducere – în cea de-a doua fază a negocierilor de la Brexit și nu voi sta în calea asta”, a declarat ea într-o întâlnire a deputaților conservatori. „Dar trebuie să facem negocierile și să livrăm Brexit. Sunt pregătită să plec de la această slujbă mai devreme decât mi-am dorit pentru a face ceea ce este potrivit pentru țara noastră și pentru partidul nostru”.

Există semne de înmuiere în rândul deputaților rebeli, cu o serie de eurosceptici care s-au răzgândit, inclusiv fostul secretar de externe Boris Johnson – un posibil susținător pentru înlocuirea lui May – care le-a spus, miercuri, colegilor săi, că va sprijini acordul. Dar este posibil ca oferta ei să nu fie suficientă pentru a câștiga niște radicali, inclusiv un grup de conservatori care se declară a fi „Spartanii” care încă mai rezistă – așa cum este Partidul Unionist Democrat, partidul irlandez de nord care susține guvernul lui May. Acesta declară că planul „backstop” din cadrul acordului de a menține deschisă granița cu Irlanda, membră UE, după Brexit reprezintă o „amenințare inacceptabilă” pentru uniunea politică a Regatului Unit.

Partidul Laburist din opoziției și partidele naționale scoțiene sunt, de asemenea, împotriva acordului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri