Caută
Close this search box.

Fără oprire: În ciuda „încetării focului” bombardamentele din Gaza continuă

Israelul a înițiat atacuri aeriene asupra Gazei, iar militanții palestinieni au lansat noi rachete în ciuda unui acord de încetare a focului, generând temeri de revenire la un conflict deschis în enclavă, relatează AFP.

Conducătorii islamiști Hamas din Gaza au declarat luni seara că o înțelegere, intermediată de Egipt, privind încetarea focului a fost convenită după o intensitate a violenței cu doar două săptămâni înainte de alegerile generale israeliene. Dar armata israeliană a raportat un incendiu de noapte cu mortar și 30 de lansări noi de rachete din Gaza, în afară de cele 30 de rachete detectate mai devreme. Israelul a lovit în jur de 15 ținte proaspete, inclusiv ceea ce armata a declarat că este un complot militar Hamas și o poziție de Jihad islamic, adăugând într-o declarație că va „intensifica activitatea operațională după cum este necesar”. „Răspunsul nostru a fost foarte puternic, foarte puternic”, a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru reporterii israelieni care îl însoțesc la o vizită la Washington. „Hamas trebuie să știe că nu vom ezita să intrăm (în Gaza) și să facem toate demersurile necesare”, a spus el în remarcile transmise publicului de radioul israelian.

În timpul nopții, un jurnalist al AFP a văzut mai multe rachete trase din nordul Gazei spre Israel. Unele au fost interceptate de apărarea aeriană, în timp ce altele au lovit zone nelocuite, a spus armata israeliană.

Anunțul de încetare a focului a avut loc după ce loviturile israeliene au lovit luni seara biroul Hamas Ismail Haniya și zeci de alte situri din Fâșia Gaza. Aceste atacuri au fost ca răspuns la un atac rar de rachetă la distanță lungă din enclava palestiniană care a lovit o casă la nord de Tel Aviv și a rănit șapte persoane luni dimineața.

Israelul, a cărui acțiune a început în același timp când Netanyahu s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump la Washington, nu a comentat raportul privind încetarea focului. „Eforturile egiptene au reușit cu o încetare a focului între ocupație și fracțiunile de rezistență”, a spus purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum.

Netanyahu, care este și ministru al apărării, a efectuat un zbor înapoi în Israel, scurtându-și vizita în SUA și a spus că, la sosire, va merge direct la ministerul apărării din Tel Aviv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri