Caută
Close this search box.

Finlanda ocupă primul loc în clasamentul mondial de fericire, în timp ce Sud Sudanul de Sud este la coada topului

Finlanda s-a clasat drept cea mai fericită țară din lume pentru al doilea an consecutiv, în timp ce Sudanul de Sud sfâșiat de război s-a clasat drept cel mai puțin mulțumit într-un raport al Organizației Națiunilor Unite lansat miercuri, relatează AFP.

Statul nordic cu 5,5 milioane de locuitori, cunoscut pentru dragostea față de păduri, lacuri și saune, a condus studiul care a folosit date din sondaj, adresându-se cetățenilor din 156 de țări cât de fericiți se simt, precum și de speranța de viață sau suportul social. Celelalte țări nordice, precum și Olanda, Elveția, Canada, Noua Zeelandă și Elveția au făcut parte, de asemenea, din primele zece.

Pe lângă performanța optimă a tuturor indicatorilor, țările cele mai fericite au avut tendința de a avea societăți foarte stabile, nivelurile de fericire schimbându-se puțin comparativ cu 2005. În ciuda turbulențelor politice aduse de Brexit, Marea Britanie a crescut cu patru locuri în clasament la locul 15. Între timp, Statele Unite și-au continuat coborârea din ultimii ani, plasându-se pe locul 19. „Raportul din acest an oferă dovezi sobre despre modul în care dependențele cauzează nenumărate nefericiri și depresii în SUA”, a declarat profesorul Jeffrey Sachs, unul dintre autorii raportului.

Statul cel mai nefericit este Sudanul de Sud, unde ONU a declarat recent că 60% dintre cetățeni se confruntă cu nesiguranță alimentară ca urmare a unui război civil sângeros care a luat viața a aproximativ 400.000 de persoane. Alte țări aflate în conflict, cum ar fi Yemen, Afganistan și Republica Centrafricană, au apărut, de asemenea, în partea de jos a tabelului.

Lansat de Ziua internațională a fericirii pe 20 martie, raportul a avertizat că fericirea mondială a scăzut în ultimii ani, determinată de o scădere susținută în India, care în acest an s-a situat pe locul 140. Acest lucru a coincis cu o creștere a sentimentelor negative, „care includ îngrijorare, tristețe și furie, în special marcate în Asia și Africa și, mai recent, în altă parte”, a spus acesta.

Publicația din acest an a analizat, de asemenea, modul în care țările au fluctuat în clasamentul fericirii din 2005. Dintre cei 20 de câștigători cei mai mari, jumătate sunt în Europa Centrală și de Est, cinci sunt în Africa Subsahariană și trei în America Latină. Cele mai mari scăderi din 2005 au avut loc în Yemen, India, Siria, Botswana și Venezuela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri