Caută
Close this search box.

Florin Cîţu: România împrumută într-o singură zi trei miliarde de euro

Florin Citu

România a împrumutat trei miliarde de euro de pe pieţele externe pentru a acoperi deficitul bugetar. „România are nevoie de bani mai mulţi şi se împrumută din ce în ce mai mult. E o greşeală strategică ce a făcut Guvernul”, a declarat la Digi24 senatorul liberal Florin Cîţu.

Este cea mai mare sumă atrasă la o singură ieşire, prin intermediul unor eurobonduri cu maturitate de 7, 15 și 30 de ani, potrivit profit.ro.

Interesul investitorilor a fost mare: ar fi cumpărat eurobonduri de peste 7,2 miliarde de euro. Autorităţile aveau nevoie de bani încă de la începutul anului, dar nu s+au putut împrumuta din cauza problemelor din ţară.

„Ce a încercat să împrumute Guvernul de pe piaţa lcoală în prima parte a anului nu a mers cum a vrut, pentru că pe bănci s-au impus taxe”, a explicat Florin Cîţu, care a adăugat că cea mai mare problemă acum e de administrare a riscurilor.

Senatorul liberal a făcut o paralelă a situaţiei actuale cu cea din 2013, când guvernul s-a împrumutat în dolari, apoi dolarul s-a apreciat faţă de leu la maxime istorice, ceea ce a făcut să se dubleze costul plăţii.

„Aşa şi acum, ne împrumutăm în perioada în care urmează deprecierea leului faţă de euro. În SUA sunt primele semne că economia încetineşte, Europa încetineşte. Foarte prost făcute aceste emisiuni de obligaţiuni.

Dintre cei responsabili nu va plăti nimeni, cum nu a plătit nici pentru cea din 2013, dar românii vor plăti vor fi taxe mai mari în viitor”, a spus Florin Cîţu.

Un răspuns

  1. Păi, nu duduie economia ca în 2008?
    Nu avem cea mai mare creștere economica din Europa?
    Nu ne asigura grand madam Dancila mai ieri, citez din
    icnetele ‘mneaei, că ” avem asigurați banii pentru pensii și salarii” ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri