Caută
Close this search box.

Fotoliul lui Toader se clatină. Ministrul Justiției mai rămâne în funcție, dar nu se știe cât

Ședința Camerei Deputaților în care urma să fie votată o moțiune simplă împotriva ministrului justiției a fost suspendată pentru că nu a fost cvorum, și asta pentru că parlamentarii PSD nu erau în sală.

A fost o decizie a social-democraților luată cu puțin timp înainte de miezul zilei, așa că totul se amână cu câteva zile. E tot mai clar că Tudorel Toader nu prea mai are susținerea Parlamentului pentru a fi ministru al justiției. Se știa că moținea inițiată de PNL și USR va fi votată de opoziție, dar și de UDMR, formațiune supărată din cauza ordonanței de urgență ce a modificat legile justiției, despre care chiar liderul Uniunii Kelemen Hunor spunea că ”nu e una raţională”. Despre ALDE se știa că votează împreună, dar nimic nu a mai fost valabil odată cu amânarea votului.

Liderul social-democraților Liviu Dragnea spune că va mai fi o discuție cu Tudorel Toader zilele acestea, dar după revenirea de la Bruxelles a premierului Dăncilă. ”Am luat decizia să dăm opoziţiei şansa să arate că are suficiente voturi pentru a trece moţiunea”, a anunţat liderul PSD. Dragnea a recunoscut că ”există o stare de nemulţumire în rândurile parlamentarilor PSD” în ceea ce-l priveşte pe ministrul Justiţiei.

Să amintim că la dezbaterile de marţi asupra moțiunii, deputatul PSD Florin Iordache l-a criticat pe ministrul Justiţiei, cerându-i să spună când dă ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale şi pentru revizuirea sentinţelor date de completurile de 5 judecători.

De remarcat declarația lui Liviu Dragnea, că se așteaptă întoarcerea premierului Dăncilă de la Bruxelles. Este exact zona din care, în ultima vreme, au venit multe critici către România după apariția ordonanței de urgență ce a modificat legile justiției. Viorica Dăncilă este astăzi și mâine la Bruxelles, unde va avea o întrevedere cu Frans Timmermans, în contextul în care prim-vicepreşedintele CE a exprimat îngrijori cu privire la ordonanţele din justiţie. Ea se va întâlni şi cu negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier. Cât privește discuția cu Frans Timmerman, aceasta este prima întrevedere între cei doi după ce la Congresul socialiștilor europeni din 23 februarie, Timmermans a evitat-o pe Viorica Dăncilă, potrivit imaginilor apărute în spaţiul public. În cadrul evenimentului, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a criticat şi legile justiţiei, avertizându-l pe liderul PSD Liviu Dragnea că dacă vrea să mai facă parte din partidul socialiştilor europeni ar trebui să respecte valorile fundamentale ale formaţiunii.

Să mai spunem că într-o scrisoarea adresată premierului român, nu cu mult timp în urmă, oficialul european atrăgea atenţia asupra evoluţiilor şi modificărilor în legislaţia românească din domeniul justiției, precizând că aceste probleme au o relevanţă directă în contextul preocupărilor care durează de mult timp, evidenţiate în raportul MCV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri