Autorităţile locale din Vaslui au pus-o pe Ana Pauker, un lider comunist, pe  afișul unui simpozion despre „Femeile celebre ale României Întregite”, alături de Regina Maria şi Ana Aslan. Simpozionul a fost organizat de Consiliul Judeţean Vaslui, iar afişul creat de reprezentanţii muzeului. Totul a fost descoperit de istoricii Mădălin Hodor şi Andrei Cătălin Galiţă, de la Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Ana Pauker s-a născut în Vaslui, într-o familie de evrei români, şi a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, dar şi ministru de externe în anii ’50. Era poreclită Stalin cu fustă.

Directoarea Muzeului Judeţean Vaslui spune că a fost vorba de o eroare.

Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Judeţean Valsui: A fost o greșeală de editare pe afișul respectiv. Nimeni dintre coelgii mei nu a vrut să provoace o controversă între o anumită alăturare între Regina Maria și controversata Ana Pauker. S-au confundat doar fotografiile. Era vorba de actuala fotografie, e vorba de Ștefania Mărăcineanu, femeia care a inventat radioactivitatea artificială.

Fotografia s-a înlocuit. S-a înlocuit și fotografia a doua, greșeala fiind făcută, era vorba de fotografia Smarandei Brăescu. Aceste fotografii au fost extrase dintr-un file, dintr-un dosar în care apar toate personajele feminine care au reprezentat ceva în toate domeniile pe care le-am avut în vizor.

Mădălin Hodor, istoric, cercetător CNSAS: Alăturarea este mai mult decât aberantă, pentru că Ana Pauker a pus în practică o politică care viza tot ce a făcut Regina Maria.

 

44 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =