Caută
Close this search box.

Guvernatorul din California vrea să impună moratoriul asupra executării pedepsei cu moartea

Guvernatorul Gavin Newsom va impune miercuri un moratoriu privind executarea pedepsei cu moartea în California, amânând temporar reprimarea celor 737 deținuți condamnați cu moartea, fiind cel mai mare asemenea grup din Statele Unite, informează AFP.

Newsom este un democrat care a preluat mandatul în ianuarie și este un oponent de lungă durată al pedepsei cu moartea, care a fost ultima dată efectuată în California în 2006. „Pedeapsa cu moartea nu este în concordanță cu valorile noastre fundamentale și lovește în inimă a ceea ce înseamnă a fi un californian”, spune Newsom, în conformitate cu remarcile pregătite de biroul său. „Uciderea intenționată a unei alte persoane este greșită și, în calitate de guvernator, nu voi supraveghea execuția nici unei persoane”, spune el.

Guvernatorul intenționează să semneze un ordin executiv care să blocheze pedeapsa cu moartea în statul său. De asemenea, va retrage protocolul de injectare letală din California și va închide camera de executare la închisoarea San Quentin, a declarat biroul său. Nu prevede eliberarea deținuților din detenție.

Un sfert dintre toți cei care au murit în Statele Unite sunt în California, potrivit biroului guvernatorului. Douăzeci și cinci de persoane care au murit în California au epuizat toate contestațiile.

Human Rights Watch a spus că, odată cu decizia guvernatorului, California continuă o tendință în Statele Unite de a îndepărta oamenii de la moarte. Statul se alătură altora, cum ar fi: Colorado, Oregon și Pennsylvania, care au interdicții similare, și 20 de state care au abolit pedeapsa cu moartea, a spus organizația. „Guvernatorul Newsom a demonstrat un mare curaj și conducere în ceea ce privește încetarea practicii crude, costisitoare și inechitabile de executare a prizonierilor”, a declarat Alison Parker, director general al SUA la Human Rights Watch. „Californienii ar trebui să fie mândri că statul lor a luat un aviz pentru a pune capăt uciderii sancționate de stat și a susține drepturile omului pentru toți”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri