Caută
Close this search box.

Important. Orice angajat la stat sau privat va putea da în vileag ilegalitățile de la locul său de muncă

Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană au încheiat negocierile pe Directiva Europeană de protejare a avertizorilor de integritate (whistleblowers), se arată într-un comunicat al grupului Verzilor, din Legislativul de la Bruxelles. Directiva este menită să ofere garanții legale și protecția cuvenită persoanelor care doresc să expună practicile ilicite de la locul de muncă, iar statele membre UE vor fi obligate să adopte aceleași standarde în materie. E vorba de canale adecvate pentru raportarea faptelor, confidențialitate și mecanisme de sancționare a celor care încearcă să persecute avertizorii de integritate. Textul final al Directivei ar putea fi adoptat de plenul Parlamentului European în luna aprilie, conform G4Media.

„Teama de retaliere, intimidare sau măsuri legale de incriminare a oamenilor curajoși care doresc să vorbească nu va mai putea sta în calea aflării adevărului”, a declarant purtătorul de cuvânt al grupului Verzilor, eurodeputatul Benedek Jávor.

De altfel, statele membre UE trebuie să transpună Directiva în legislația națională și să asigure dreptul la compensații pentru avertizorii de integritate. Totodată, țările europene sunt obligate să le asigure cetățenilor care expun fapte și practice ilicite acces la forme de sprijin legal, informațiile necesare și consultanță.

„Nu e o profesie să fii avertizor, este un rol pe care ţi-l asumi într-un anumit context în măsura în care acesta avertizează, se bucură de garanţii pe care legea le oferă. Rămâne însă să vedem cum anume se aplică legea. Aici mai avem de lucru, pentru că instituţia asta a avertizorului de integritate nu este încă foarte bine cunoscută. Asta este vestea mai puţin bună. Vestea bună este că nu suntem singuri în această materie”, afirma, în 2016, Raluca Prună, la vremea respective ministru al Justiției.

Cine poate primi protecție și pentru ce:

  • Angajații care au indicii temeinice să creadă că informația raportată este adevărată și relevantă în contextul Directivei.

Ce fel de angajați se pot califica pentru a primi statutul de avertizori de integritate:

  • Spectrul este unul larg și acoperă deopotrivă sectorul privat și pe cel public. Poate fi vorba, așadar, de funcționari publici, antreprenori, acționari sau persoane din managementul și consiliile de administrație ale companiilor, voluntari, subcontractori, furnizori, foști angajați și chiar persoane care trec printr-un proces de recrutare în vederea angajării.
  • Totodată, Directiva protejează și terții, înțelegându-se prin asta colegii sau rudele avertizorului de integritate, care ar putea avea ulterior de suferit. Acest lucru este valabil și pentru „entitățile legale” cu care respective persoană a avut vreo legătură, dar și pentru persoanele care au oferit sfaturi și sprijin avertizorilor de integritate.

Domenii-țintă:

  • Directiva îi va proteja pe cei care semnalează încălcarea legislației europene pe o gamă largă de sectoare, de la servicii financiare la spălarea banilor, de la finanțarea terorismului și până la siguranța transportului ori protecția mediului.
  • Totodată, prevederile acesteia acoperă și domenii precum: securitatea nucleară și protecția împotriva radiațiilor, siguranța alimentară, sănătate publică, protecția consumatorului, protecția datelor personale, siguranța sistemelor informatice, protejarea intereselor Uniunii Europene, încălcarea regulilor pieței commune, competiție, evaziune fiscală.
  • Mai mult, statele membre sunt încurajate ca atunci când vor transpune în legislația națională prevederile Directivei să nu se limiteze la aceste domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri