Caută
Close this search box.

Iohannis a retrimis Legea bugetului în Parlament. Preşedinţia cere asigurări că sumele destinate pensiilor vor fi incluse în buget integral, pentru întregul an

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea bugetului de stat pe anul 2019.

Şeful statului precizează în cererea sa că, separat de motivele de neconstituţionalitate, legea se impune a fi reexaminată, întrucât alocarea resurselor bugetare este, „pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate”.

Președintele României a trimis Curții Constituționale, pe 22 februarie, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul 2019. CCR a respins sesizarea depusă de Klaus Iohannis cu majoritate de voturi.

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat, vineri, că analiza proiectului bugetului pe 2019 arată subestimarea unor capitole de cheltuieli sau chiar „ajustări negative deliberate”, „aşa cum s-ar putea să stea lucrurile chiar în cazul pensiilor”.

„De exemplu, în proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie, cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde lei. După doar o săptămână, în bugetul adoptat de Guvern pe 8 februarie cheltuielile cu pensiile au devenit 68,1 miliarde lei, deci cu 1,2 miliarde lei mai puţin. Aceste prevederi au fost apoi votate în Parlament pe 15 februarie”, a susţinut Marinescu, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

El a adăugat că este deosebit de importantă clarificarea acestei situaţii, „care poate arăta că banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor”, şi a solicitat „să existe asigurarea că sumele destinate pensiilor vor fi incluse în buget integral, pentru întreg anul”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri