Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis, despre referendumul pe justiție din 26 mai!

iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

”Eu sunt aproape hotărât să convoc un referendum pe 26 mai, când vom avea alegerile europarlamentare”, a declarat Klaus Iohannis.

”Nu vreau să fac eu un refrendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum vreau să am parteneri nu numai partidele, vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune și o întâlnire cu câțiva reprezentanți foarte hotărâți din societatea civilă”, a mai adăugat el.

G4Media.ro a scris încă de săptămâna trecută, citând surse apropiate Cotroceniului, despre faptul că șeful statului a început să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare (vezi aici).

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale.

Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum. Iată scrisoarea lui Klaus Iohannis din 24 ianuarie 2017:

”În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”. (Sursa G4Media)

Un răspuns

  1. Poate Iohannis face un referendum si pentru obligativitatea propusa de cele 2 USR-iste! Futaiul in grup, avort obligatoriu, proprietate comuna, legea cocosului.. ec!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri