Caută
Close this search box.

„Legile noastre în privința armelor se vor schimba!”. Premierul Noii Zeelande promite schimbări radicale în legislația privind armele după masacrul de la moschee

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a promis sâmbătă să înăsprească legile cu privire la arme după ce a dezvăluit că presupusul atacator din spatele atacurilor din moscheile din Christchurch cumpărase în mod legal cele cinci arme, inclusiv două puști semi-automate folosite în masacru, relatează AFP.

Legile armelor de foc ale statului sunt limitate în comparație cu Australia vecină, care a adoptat un regim strict de control al armelor, în urma unui masacru similar din 1996.

Jacinda Ardern a declarat că Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, a obținut licența „de categoria A” în noiembrie 2017, ceea ce i-a permis să achiziționeze armele folosite pentru a omorâ credincioșii în două moschei din Christchurch. Unele arme par să fi fost modificate pentru a le face mai mortale, a spus ea, adăugând că ar lua în considerare interzicerea armelor semi-automate. „Simplul fapt … că acest individ ar fi dobândit o licență de arme și ar fi achiziționat arme din acea gamă, atunci evident cred că oamenii vor căuta schimbări și mă angajez la acest fapt”, a declarat ea la o conferință de presă. „Vă pot spune un lucru chiar acum – legile noastre în privința armelor se vor schimba”.

Ardern a confirmat că presupusul asasin și doi asociați care au fost, de asemenea, arestați nu fuseseră în radarul unor agenții de informații pentru extremism. „Am cerut agențiilor noastre în această dimineață să lucreze rapid pentru a evalua dacă a existat o activitate în domeniul social media sau în alt mod, ceea ce ar fi trebuit să dea un răspuns, lucru care este deja în curs de desfășurare”, a spus ea.

Șeful Asociației de Poliție din Noua Zeelandă, Chris Cahill, a salutat comentariile lui Ardern și a spus că încercările anterioare de a introduce controale ale armelor au eșuat parțial din cauza adversarilor rătăciți pentru reformă. „Cred ca mulți locuitori ai Noii Zeelande vor fi înspăimântați că în țara noastră cineva poate acumula un depozit de arme ca cel descoperit în această tragedie din Christchurch”, a spus el într-o declarație. „Nu există loc în dezbaterea viitoare pentru lobby-ul radical al armelor, care și-a făcut simțită prezența în încercările anterioare de a face țara noastră mai sigură”. El a subliniat „ironia amară” că presupusul atacator australian nu ar fi putut să cumpere aceleași arme în țara sa natală.

Noua Zeelandă și-a înăsprit legile privind armele pentru a restricționa accesul la puștile semiautomate în 1992, la doi ani după ce un om bolnav psihic a împușcat 13 persoane în orașul sudic Aramoana. Dar eforturile ulterioare de a înăspri legile, inclusiv interzicerea armelor semi-automate, au stagnat în parlament.

Oricine cu vârsta de peste 16 ani poate aplica pentru o licență de arme de foc în Noua Zeelandă, valabilă timp de 10 ani după ce a încheiat un curs de siguranță și un control al poliției. Cele mai multe arme nu necesită înregistrare conform Legii privind armele din Noua Zeelandă, iar poliția nu știe „câte arme de foc deținute în mod legal sau ilegal există în Noua Zeelandă”, a declarat poliția anul trecut.

În 2014, poliția a estimat că există până la 1,2 milioane de arme de foc legale în proprietate civilă sau în jur de una pentru fiecare patru membri ai societății civile – de două ori numărul de arme pe cap de locuitor din Australia. Sunt necesare „aprobări” separate pentru a deține arme semiautomate, precum și pistoale și alte arme restrânse, dar experții în poliție și arme de foc au subliniat câteva lacune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri