Un grup de manifestanţi a pătruns în sediul postului de televiziune RTS din Belgrad, cerând încetarea controlului exercitat de preşedintele Aleksandar Vucic asupra mass-media.

Potrivit informaţiilor transmise de televiziunea regională N1, un grup de protestatari, sub conducerea liderului partidului de extremă-dreapta Dveri, Bosko Obradovic, au pătruns în clădire, unul din punctele unde manifestanţii sârbi se adună în fiecare sâmbătă începând din 8 decembrie pentru a denunţa parţialitatea instituţiei media faţă de autorităţi.

Într-o transmisiune live pe Facebook, făcută publică de organizatori, se poate vedea un hol al clădirii RTS plin de oameni, mulţi dintre aceştia strigând. Un protestatar cu un megafon încerca să menţină ordinea, asigurând în acelaşi timp că oamenii vor rămâne „până când RTS este eliberat”.

Mai mulţi agenţi ai poliţiei au sosit la faţa locului, iar un bărbat care s-a prezentat drept ofiţer de poliţie de rang înalt a solicitat celor doi politicieni din opoziţie, fostul primar al Belgradului, Dragan Djilas, şi naţionalistul de extremă-dreapta, Bosko Obradovic să evacueze holul, dar cei doi au refuzat.

Zeci de mii de persoane, potrivit mass-media locale, au manifestat din nou, la Belgrad, împotriva preşedintelui Vucic.

Protestele începute în decembrie au denunţat într-o primă fază atacurilor împotriva persoanelor care critică guvernul şi au solicitat clarificarea acestor violenţe. Manifestanţii cer de asemenea mai multă libertate pentru presă şi pentru instituţiile independente. În mod obişnuit, la aceste proteste se adună mulţimi de 10.000 de persoane sau chiar mai mult.

Declanşate un atac asupra politicianului de opoziţie Borko Stefanovic care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, protestele au avut loc iniţial sub motto-ul „stop cămăşilor însângerate”.

Ulterior, sloganul manifestanţilor a devenit „unul din 5 milioane”, aluzie la afirmaţia preşedintelui Vucic, care s-a adresat participanţilor în perioada de început a protestelor, declarând că nu va răspunde niciunei solicitări „chiar dacă ar exista 5 milioane ca voi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here