Caută
Close this search box.

Maori cheamă vineri la organizarea dansului naţional haka în memoria victimelor din Noua Zeelandă

haka

Populaţia indigenă maori din Noua Zeelandă a cheamă la organizarea dansului naţional războinic haka, în semn de susţinere pentru comunitatea musulmană şi în memoria victimelor atacului terorist produs pe 15 martie, în două moschei din Christchurch.

„Am lucrat împreună cu alte organizaţii şi comunităţi maori pentru a identifica o modalitate de a ne manifesta sprijinul, iar concluzia la care am ajuns a fost haka”, a declarat într-un comunicat directorul executiv al Consiliului Maori, Matthew Tukaki.

„Haka este un memento puternic al legăturii dintre cultură şi comunitate. Este simbolic şi un semn de respect”, a adăugat el.

Mulţi neo-zeelandezi din întreaga ţară, aparţinând sau nu comunităţii maori, şi-au exprimat durerea şi furia prin dans, după uciderea a 50 de persoane, în atentatul din Christchurch.

Haka, care înseamnă dans, este practicat la nunţi, înmormântări şi la evenimente sportive.

Videoclipurile elevilor care cântau la unison lovindu-şi coapsele cu o mimică agresivă au devenit virale pe internet de săptămâna trecută.

„Este modalitatea maori de a face faţă morţii, de a-şi exprima durerea, dragostea şi susţinerea, haka face parte din doliul maori”, a declarat expertul cultural Te Kahautu Maxwell pentru un post de televiziune al comunităţii indigene.

Te Kahautu a adăugat că haka naţională ar putea fi definită ca un dans de război „pentru că duşmanul nostru este duşmanul necunoscut, este un duşman fără chip şi practicăm ca pe o sfidare haka pentru a spune că Aotearoa (Noua Zeelandă) nu se va schimba, Aotearoa va rămâne aceeaşi, o ţară sigură”, informează Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri