Caută
Close this search box.

May dă vina pe Uniunea Europeană în negocierile Brexit. Bruxelles trebuie să accepte modificările și să facă concesii Londrei

Prim-ministrul Theresa May a dat vina pe Uniunea Europeană de a face concesii în privința problemei spinoase a blocajului irlandez în discuțiile Brexit sau de a risca ca Marea Britanie să părăsească UE fără o înțelegere, despre care a spus că ar fi împotriva intereselor UE, informează Reuters.

Cele două părți se află într-un impas în fața așa-zisului „blocaj”, menit să asigure existența unei frontiere fără fricțiune între Irlanda de Nord și Irlanda – singura frontieră terestră între Regatul Unit și bloc.

May solicită asigurări obligatorii din punct de vedere juridic că Marea Britanie nu va fi blocată permanent în sistemul de blocare pentru a câștiga sprijin pentru tranzacția de ieșire, care a fost învinsă de o marjă record în parlament în ianuarie. Deputații vor vota din nou cu privire la acord săptămâna viitoare, iar May va spune vineri că UE ar trebui să dea drumul la discuții asupra blocajului înainte de vot pentru a ajuta ca acordul să meargă mai departe. „La fel cum deputații se vor confrunta cu o mare alegere săptămâna viitoare, UE trebuie să facă o alegere. Suntem ambii participanți la acest proces. Este în interesul european ca Marea Britanie să plece cu o înțelegere”,  a spus într-un discurs din Grimsby, nordul Angliei, conform extraselor pre-lansate. „Lucrăm împreună cu ei, dar deciziile pe care le face Uniunea Europeană în următoarele câteva zile vor avea un impact important asupra rezultatului votului”.

Săptămâna aceasta, avocatul de top al Theresei Mai s-a întors cu mâna goală de la Bruxelles. Uniunea Europeană a spus Marii Britanii să își refacă propunerea irlandeză de reținere până vineri, însă o sursă britanică a declarat joi că impasul Brexit este puțin probabil să fie spart înainte de sfârșitul săptămânii, deoarece UE nu se mișcă. Dar ministrul de externe, Jeremy Hunt, a spus că speră că va avea succes în negocierile la sfârșitul săptămânii, în timp util pentru votul parlamentar.

Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al Brexit al Partidului Laburist din opoziție, a declarat că este „din ce în ce mai clar că Theresa May nu va putea livra schimbările pe care le-a promis acordul său Brexit eșuat”. „Acest discurs pare să fie o recunoaștere a eșecului”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri