Caută
Close this search box.

May face eforturi pentru salvarea Brexit înainte de summit-ul UE

Premierul britanic, Theresa May, va scrie președintelui UE, Donald Tusk, un plan de întârziere Brexit după data de 29 martie, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, admițând că blocajul parlamentar a atins niveluri de criză, relatează AFP.

Scrisoarea va fi trimisă înainte ca May să ajungă la summit-ul de la Bruxelles, unde a promis deja că va căuta o amânare prelungită a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

May sperase să-i convingă pe parlamentari să sprijine acordul de divorț pe care l-a convenit cu UE, dar planul ei de a susține un nou vot a fost blocat dramatic de către speaker-ul Camerei Comunelor. Liderii europeni exasperați cer acum ca Londra să le spună clar ce vrea, avertizând că riscul ca Marea Britanie ar putea să se prăbușească din bloc în 10 zile încă este valabil, încheind aderarea de 46 de ani fără formalități.

Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, a avertizat marți că orice extindere a discuțiilor Brexit ar avea „costuri politice și economice” pentru celelalte 27 de state membre ale UE. „O prelungire pe termen lung… ar trebui să fie legată de ceva nou, de un nou element sau de un nou proces politic”, a declarat Barnier reporterilor, cerând lui May să obțină sprijinul parlamentului britanic pentru orice solicitare. „Cum putem să ne asigurăm că, la sfârșitul unei eventuale prelungiri, nu ne aflăm în aceeași situație ca azi?”, a întrebat acesta.

Scrisoarea Theresei May către Tusk va ajunge până miercuri, a spus purtătorul de cuvânt al acesteia, în timp ce rapoartele vorbeau despre faptul că premierul caută o întârziere de 12 luni. De asemenea, ea va face față, miercuri, întrebărilor din Parlament.

Cu toate acestea, ambasadorul Marii Britanii la Praga, Nick Archer, a declarat marți că Londra era, de asemenea, precaută de o prelungire prea extinsă în fața unor alegeri pentru Parlamentul European, care urmează să se desfășoare în tot blocul în mai. „Guvernul nu dorește să mai meargă din nou la alegerile europene, nu vrea să meargă în apropierea cadrului financiar multianual”, a declarat el agenției de presă ČTK, referindu-se la negocierile dificile și lungi ale bugetului UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri