Caută
Close this search box.

Meniul oamenilor din zona noastră acum 8.000 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au obținut date noi despre obiceiurile alimentare ale oamenilor din neolitic care trăiau lângă Dunăre (pe teritoriile actuale ale României și Serbiei), acum 8.000 de ani. Un studiu care a analizat acizii grași de pește descoperiți pe fragmentele de ceramică aruncă o lumină nouă asupra felului în care înțelegem dieta din sud-estul Europei în epoca Neoliticului.

Studiul, publicat în Proceedings of The Royal Society B, a analizat peste 200 de fragmente de olărie vechi de 8.000 de ani. Astfel, s-a descoperit că, deși se credea că în această perioadă alimentele de bază erau carnea și lactatele, de fapt se consuma mult mai mult pește – cu precădere Sturioni – decât am fi bănuit, potrivit IFL Science.

Această descoperire face și mai multă lumină în ceea ce privește viața și dieta oamenilor din Neolitic care trăiau în zona cunoscută azi ca „Porțile de Fier”. Până acum, se credea că în perioada neolitică – începută în urmă cu 12.000 de ani și care a marcat sfârșitul Epocii Pietrei – omul a renunțat la dieta bazată pe pește, specifică Mezoliticului, deoarece agricultura devenise o alternativă viabilă și a dus la apariția unei diete bazate pe carne și lactate.

Noile descoperiri (făcute printr-un proces tehnologic sofisticat, cunoscut ca „cromatografie – spectrometrie de masă”, care indică ce fel de substanțe organice au stat la originea acizilor grași descoperiți) sunt cruciale pentru înțelegerea detaliilor practice ale evoluției noastre ca specie în această zonă și perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri