Caută
Close this search box.

Ministrul Culturii: Lucrăm la un act normativ prin care statul să intervină, fără acordul proprietarilor, pentru a nu se pierde vestigii

Daniel Breaz

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, a anunţat sâmbătă, la Alba Iulia, că se lucrează la elaborarea unui act normativ prin care statul român să poată interveni, fără acordul proprietarilor, acolo unde este cazul, pentru a nu se pierde anumite vestigii, transmite Agerpres.

„Lucrăm acum la un act normativ prin care statul român să poată interveni, acolo unde se consideră, indiferent de dreptul de proprietate al clădirii respective, al cetăţii, al sitului, fără acordul proprietarilor, pentru a nu pierde anumite vestigii, pentru a nu pierde anumite obiective, unele turistice, altele istorice”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Daniel Breaz.

El a menţionat că l-a „deranjat” foarte mult acuzaţia pe care i-ar fi adus-o primarul din Băile Herculane.

„Am pornit în momentul în care am fost acuzat de către un primar ce nu ştia ce se întâmplă în ograda lui din Herculane, când s-a prăbuşit tavanul unei clădiri. Avea toate avizele şi tot ceea ce trebuia juridic, legislativ din partea Ministerului Culturii. Îi lipsea, culmea, hotărârea Consiliului Local de începere a lucrărilor. M-a deranjat foarte mult atitudinea primarului”, a spus ministrul Culturii.

Pe de altă parte, Daniel Breaz a precizat că în dosarul Batthyaneum, va solicita urgentarea judecării recursului la instanţa supremă.

„Termenul e în noiembrie 2021. Batthyaneum nu poate aştepta până atunci”, a susţinut ministrul Culturii.

Biblioteca Batthyaneum, care funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi unde se află cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, nu poate fi deocamdată restaurată, ea făcând obiectul unui litigiu în justiţie. Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

În vara anului trecut, Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, printre care şi Codex Aureus. Sentinţa a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri