Caută
Close this search box.

Negociatorii americani și chinezi reiau discuțiile comerciale „productive”

Negociatorii de top din China și Statele Unite au reluat vineri o nouă rundă de discuții comerciale la Beijing cu scopul de a soluționa problemele care a amenințat economia globală, informează AFP.

Reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, și secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, au fost întâmpinați de vicepremierul Liu He la Casa de oaspeți Diaoyutai, în timp ce cei trei bărbați încearcă să rezolve războiul comercial dintre cele mai importante două economii ale lumii. Deoarece delegația SUA și-a părăsit hotelul pentru o întreagă zi de discuții, Mnuchin a declarat reporterilor că oficialii au avut o cină de lucru „foarte productivă” joi.

Oficialii încearcă să contracareze diferențele majore cu privire la acuzațiile americane că China a folosit practici comerciale neloiale de ani de zile prin acordarea unor subvenții în mare măsură companiilor sale, în timp ce a furat know-how-ul tehnologic al firmelor americane.

Președintele american Donald Trump a declarat că cele două părți s-au apropiat de o înțelegere, însă oficialii au redus așteptările unui acord iminent. În Washington, consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat joi că discuțiile nu au fost „dependente de timp” și ar putea dura săptămâni sau chiar luni, dacă este necesar. Discuțiile sunt „dependente de politică și executare”, a spus Kudlow.

Ministerul chinez al comerțului a spus că „rămâne un mare volum de muncă” și că Liu va călători la Washington săptămâna viitoare pentru un alt set de negocieri.

Taxele vamale rămân

Cele două părți au impus taxe vamale pe 360 ​​de miliarde de dolari în comerțul bilateral de anul trecut, dar Trump și liderul chinez Xi Jinping au fost de acord cu un armistițiu în decembrie anul trecut în Argentina. Trump a sugerat săptămâna trecută că unele dintre aceste taxe ar trebui să rămână în vigoare după ce se ajunge la o înțelegere pentru a se asigura că China își păstrează sfârșitul oricărei negocieri.

„Trebuie să vedem care este recordul și nu vom renunța la efectul nostru de pârghie”, a spus Kudlow. „Nu înseamnă neapărat că toate taxele vor fi păstrate, unele dintre taxe vor fi păstrate acolo”, a declarat Kudlow pentru Bloomberg TV.

Insistența Statelor Unite asupra menținerii primei tranșe de 25 de procente la importurile chineze de 50 de miliarde de dolari ar putea fi un punct de reținere pentru un acord, spun analiștii. Este greu de anticipat dacă China va accepta o înțelegere care să lase unele taxe, a declarat economistul Cui Fan al Universității de Afaceri Internaționale și Economie din Beijing. Armistițiul la care au ajuns Xi și Trump în decembrie a cerut „ajungerea la o înțelegere cât mai curând posibil în direcția anulării reciproce a taxelor vamale punitive aplicate de ambele părți”, a spus Cui.

Beijingul a luat măsuri pentru a aborda unele plângeri din partea SUA, care se grăbesc printr-o lege în această lună, care promite să protejeze firmele străine de transferul forțat de tehnologie. Însă oficialii americani doresc ca China să demonstreze că va aplica orice lege care vizează protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor americane. Companiile chineze de stat au intensificat, de asemenea, achizițiile de bunuri agricole americane, cum ar fi soia. Achiziționarea masivă a mărfurilor americane ar trebui să facă parte din orice tranzacție, pentru a reduce deficitul comercial sensibil din punct de vedere politic cu China, care a atins un nivel record de 419,2 miliarde de dolari anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri