Caută
Close this search box.

Neîncredere în urma alegerilor din Thailanda: Cursa electorală „puternic înclinată” pentru a beneficia de junta militară

Cursa pentru votul de weekend din Thailanda a fost „puternic înclinată” pentru a beneficia un partid apropiat de junta militară aflată la guvernare, a declarat marți un monitor electoral din Asia și a criticat un proces murdar de numărare a voturilor care a creat neîncredere, informează Reuters.

Confuzia persistentă cu privire la rezultate, la două zile după votul de duminică, a diminuat speranțele că primele alegeri de la lovitura militară din 2014 ar pune capăt la aproape 15 ani de turbulențe politice în cea de-a doua economie din Asia de Sud-Est.

Rețeaua asiatică pentru alegeri libere din Bangkok (ANFREL) a încetat să declare o fraudă absolută în alegeri, în care atât o partidă pro-junta, cât și un partid de opoziție legat de un fost prim-ministru auto-exilat au susținut victoria. „Mediul este puternic înclinat în beneficiul juntei militare”, a declarat Amaël Vier, un oficial al grupului societății civile care urmărește să promoveze alegeri democratice. „O mulțime de oameni încă exprimă neîncredere față de procesul electoral”. Întrebat dacă alegerile au fost libere și corecte, un alt oficial ANFREL a refuzat să comenteze în mod direct. „Atât de multe lucruri trebuie luate în considerare”. a declarat șeful misiunii, Rohana Nishanta Hettiarachchie. „Nu este corect să concluzionăm că întregul proces a fost liber și corect sau nu”. Comisia Electorală din Thailanda nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii. Aceasta a refuzat anterior să comenteze acuzațiile de înșelăciune.

Cu rezultate parțiale raportate, liderul partidului care sprijină junta, Prayuth Chan-ocha, a declarat că adună parteneri de coaliție pentru a forma un guvern. Dar principalul partid de opoziție Pheu Thai, loial față de fostul premier Thaksin Shinawatra, a susținut „nereguli” și ia în considerare provocările legale, spunând, de asemenea, că pune împreună un guvern de coaliție. S-ar putea să fie zile sau chiar săptămâni înainte de a se clarifica dacă partidul lui Prayuth sau „frontul democratic” au câștigat suficiente locuri pentru a forma un guvern stabil.

Rezultatele neoficiale pentru 350 de „locații de circumscripție” alese direct în Camera Reprezentanților, lansate luni de Comisia Electorală, au arătat că Pheu Thai conduce cu 137 de locuri, față de 97 de locuri pentru partidul lui Prayuth. Rezultatele oficiale, inclusiv 150 de „locuri de partid”, nu ar fi disponibile până pe 9 mai, a declarat organul electoral. O imagine mai detaliată ar putea apărea vineri, când comisia electorală eliberează totalul voturilor pentru fiecare circumscripție, folosit pentru a determina alocarea locurilor de partid, într-o formulă complexă. Chiar înainte de 9 mai, partidele își fac propriile calcule pe baza unor rezultate parțiale și caută partenerii de coaliție să formeze un guvern. Comisia a acuzat întârzierile și neregulile rezultatelor parțiale pe termen scurt privind „eroarea umană”.

Liderul juntei Prayuth, care, în calitate de șef al armatei, a preluat puterea în 2014, urmează să vorbească mai târziu marți după o ședință a cabinetului.

Începând cu anul 2004, Thailanda a fost distrusă de protestele de stradă organizate atât de oponenți, cât și de suporterii lui Thaksin, care ocazional s-au vărsat în violență. Părțile legate de Thaksin au câștigat toate alegerile din 2001, dar miliardarul populist în domeniul telecomunicațiilor a fost aruncat de armată în 2006, iar un guvern condus de sora sa a fost înlăturat în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri