Caută
Close this search box.

Neue Zurcher Zeitung: Derapajul recent al Bucureștiului este privit cu mirare în UE

neue zurcher zeitung

Cotidianul elvețian Neue Zürcher Zeitung publică un articol despre referendum sub titlul ”Președintele României se aliază cu societatea civilă contra guvernului”.

Publicația elvețiană abordează și problema mutării ambasadei, precizând că ”și în UE, derapajul recent al Bucureștiului este privit cu mirare” și că ”faptul că premierul Dăncilă a abordat acest subiect în timpul președinției României a UE este cu atât mai delicat”.

Redăm mai jos cele mai relevante pasaje din articol:

Faptul că președintele ajunge să-și numească premierul ignorant spune multe despre clivajele politice dintr-o țară. Președintele României, Klaus Iohannis, a răspuns declarației premierului Viorica Dancilă că va reloca ambasada României în Israel la Ierusalim. Ultimul cuvânt în ceea ce privește politica externă îl are șeful statului.

Dăncilă a reafirmat intenția guvernului de a reloca ambasada sâmbătă în fața grupului de lobby american american pentru Afaceri Publice (Aipac) din Washington. (…)

Și în UE, derapajul recent al Bucureștiului este privit cu mirare. Bruxelles-ul susține soluția celor două state. Mutarea ambasadei la Ierusalim este incompatibilă cu acest lucru.

În mod similar, Liviu Dragnea, șeful partidului de guvernământ PSD și de departe cei mai influent manipulator din politica românească, a creat consternare în UE când a anunțat mutarea ambasadei în luna aprilie în urma anunțului făcut de președintele Trump. Faptul că premierul Dăncilă a abordat acest subiect în timpul președinției României a UE este cu atât mai delicat. (…)

Acum președintele se gândește serios la o mișcare anunțată de mult timp: un referendum asupra reformelor judiciare ale guvernului. În prezent, Iohannis poartă discuții cu reprezentanții societății civile privind un posibil referendum, care va coincide cu alegerile europene din 26 mai.

Inițiativa nu este fără capcane. Formularea întrebării referendumului este o provocare din punct de vedere juridic. Există, de asemenea, pericolul ca referendumul să fie invalidat din cauza unei prezențe prea mici, așa cum a fost cazul cu referendumul pentru interzicerea căsătoriilor între homosexuali. Și nu în ultimul rând există obstacole tehnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri