Caută
Close this search box.

Noua Zeelandă i-a decizii dure în privința foștilor recruți a Statului Islamic: Nu îi deposedează de cetățenie dar le aduce acuzații penale

Un cetățean al Noii Zeelande reținut în Siria după ce s-a alăturat grupului militant Stat Islamic nu va fi deposedat de cetățenie, dar ar putea să se confrunte cu acuzații penale dacă se va întoarce în țară, a declarat luni premierul Jacinda Ardern, relatează Reuters.

Noua Zeelandă este cea mai recentă dintre mai multe țări, cum ar fi Australia, Marea Britanie sau Statele Unite, forțată să se confrunte cu provocări legale și de securitate în relațiile cu foști membri ai unui grup feroce care a jurat să distrugă Occidentul.

Mark Taylor, care a călătorit în Siria în 2014, a comunicat radiodifuzorului australian ABC dintr-o închisoare din nordul regiunii ocupate de forțele kurde că se așteaptă să se confrunte cu o perioadă de detenție în cazul în care se întoarce în Noua Zeelandă. Decizia lui Taylor de a se alătura grupului a fost ilegală și ar putea avea ramificații legale, a spus Ardern, dar a adăugat că guvernul său îi va oferi un document de călătorie pentru a se întoarce, dacă este posibil. „Am avut planuri îndelungate în cazul în care un cetățean al Noi Zeelande care sprijină ISIS în Siria urma să se întoarcă”, a declarat Ardern reporterilor, folosind un nume alternativ pentru grup. „Domnul Taylor deține cetățenia Noii Zeelande, iar guvernul are obligația de a nu face pe oameni apatrizi”. Ardern a declarat că oficialii au identificat că un număr mic de neozeelandezi s-au alăturat Statului Islamic, dar au refuzat să dea un număr exact. Legea din Noua Zeelandă permite revocarea cetățeniei numai în situații limitate, a afirmat Ardern, adăugând că guvernul nu poate să-i facă apatrizi  pe cei care nu au dublă cetățenie.

Oficialii i-au spus lui Taylor că va trebui să călătorească într-o țară în care Noua Zeelandă are o prezență diplomatică, cum ar fi Turcia, să primească un document de călătorie de urgență pentru a se întoarce, a declarat Ardern, adăugând că ar fi dificil acesta fiind în detenție.

Într-un interviu difuzat luni, Taylor a declarat pentru ABC că a lucrat timp de cinci ani ca gardian al grupului și a fost reținut în închisorile sale de mai multe ori, cum ar fi după ce a scos din greșeală detaliile locației într-un tweet în 2015. A apărut, de asemenea, într-un videoclip promoțional al Statului Islamic în acel an, cerând atacuri la festivitățile de Ziua ANZAC din Australia și Noua Zeelandă. Taylor a spus pentru ABC că a asistat la execuții în timp ce era în grup și îi pare rău. „Nu știu dacă mă pot întoarce în Noua Zeelandă, dar până la urmă este într-adevăr ceva cu care trebuie să trăiesc pentru tot restul vieții mele”, a spus el.

În februarie, Marea Britanie a declarat că anulează cetățenia Shamimei Begum, care a plecat de la Londra, pe când avea 15 ani, cu doi prieteni de la școală ca să se alăture grupului, dar acum caută să se întoarcă în țară cu fiul său nou-născut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri