Caută
Close this search box.

Noua Zeelandă redeschide moscheile care au fost atacate. Solidaritate și respect într-un „March for love”

Cele două moschei din orașul Christchurch din Noua Zeelandă, unde un pistolar a ucis 50 de închinători săptămâna trecută, și-a redeschis porțile sâmbătă, cu mulți supraviețuitori printre primii care au intrat și se roagă pentru cei care au murit, relatează Reuters.

În moscheea Al Noor, unde au fost ucise mai mult de 40 de persoane, rugăciunile au fost reluate cu poliția armată aflată la fața locului. Cele mai multe victime ale atacului de săptămâna trecută, pe care prim-ministrul din Noua Zeelandă Jacinda Ardern l-a denunțat ca un atac terorist, au fost migranți sau refugiați, iar moartea lor a reverberat în jurul lumii islamice. Prințul El Hassan bin Talal al Iordaniei, care a vizitat moscheea Al Noor, a declarat că atacul a atacat demnitatea umană. „Acesta este un moment de suferință profundă pentru noi toți, pentru toată omenirea”, a spus el.

Poliția a declarat că redeschide moscheea Linwood din apropiere, fiind cea de-a doua care a fost atacată în timpul rugăciunilor de săptămâna trecută. Noua Zeelandă a fost supusă unei atenții sporite de securitate, în timp ce Ardern se mișcă repede cu o nouă lege care interzice unele dintre armele folosite în atacul din 15 martie.

„March for love”

Sâmbătă, aproximativ 3.000 de persoane au mers prin Christchurch într-un „March for Love” pe măsură ce orașul încearcă să se vindece după tragedia sa. Cu placarde cu semne precum „Vroia să ne dezbine, ne-a făcut mai puternici”, „Musulmanii sunt bineveniți, nu rasiștii” și „Kia Kaha” – Maori pentru „fiți puternici”, oamenii au mers mai mult în tăcere sau au cântat Imnul de pace al Maori.

Noua Zeelandă și Ardern au fost lăudați pe scară largă pentru revărsarea empatiei și a unității ca răspuns la aceste atacuri. Conducătorul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a mulțumit lui Ardern pe Twitter târziu vineri. El a postat o fotografie a Burj Khalifaworld din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume, aprinsă cu o imagine mărită a lui Ardern care îmbrățișează o femeie și cuvântul arab „salam” cu traducerea în limba engleză „pace” deasupra lor. „Mulțumesc @jacindaardern și Noii Zeelande pentru empatia și sprijinul tău sincer care a câștigat respectul a 1,5 miliarde de musulmani după atacul terorist care a zguduit comunitatea musulmană din întreaga lume”, a spus el pe Twitter.

Musulmanii reprezintă doar puțin peste 1% din populația de 4,8 milioane de locuitori din Noua Zeelandă, a arătat un recensământ din 2013, dintre care majoritatea s-au născut în străinătate. Vineri, apelul musulman la rugăciune a fost difuzat la nivel național la televiziune și radio și aproximativ 20.000 de persoane au participat la un serviciu de rugăciune în parcul din fața moscheii Al Noor într-un semn de solidaritate.

În Mecca, locul cel mai sfânt al islamului, a avut loc o rugăciune specială după predica de vineri pentru victimele atacului, potrivit site-ului Saudit de știri Sabq.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri