Caută
Close this search box.

O nouă eră pentru reluarea zborurilor spațiale din SUA: Capsula SpaceX s-a întors în siguranță pe Pământ

Capsula SpaceX, Crew Dragon, a aterizat vineri în Oceanul Atlantic, finalizând o misiune demonstrativă a NASA care deschide calea pentru reluarea zborurilor spațiale cu echipaj uman din SUA, relatează AFP.

După ore de suspans, nava spațială Dragon a aterizat la 8:45 (13:45 GMT) la aproximativ 370 de kilometri de coasta statului american Florida.

Capsula cu șapte locuri a adus „echipajul” unui manechin de test înapoi pe Pământ în același mod în care astronauții americani s-au întors pe planetă în epoca Apollo în anii 1960 și 1970, înainte de Programul de navetă spațială din 1981-2011. Imaginile TV NASA au arătat că capsula se deplasa spre suprafața oceanului fiind încetinită de cele patru parașute principale în timp ce bărcile se îndreptau către locație. În așteptarea analizei datelor de zbor, totul a indicat faptul că SpaceX – înființat în 2002 de Elon Musk – și-a trecut testul de la început până la sfârșit, un rezultat care a atras laude pe scară largă.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a salutat aterizarea spunând că „a marcat o altă piatră de hotar într-o nouă eră a zborurilor spațiale”. Șeful agenției rusești spațiale Roskosmos a trimis felicitările prin Twitter către „colegii săi dragi Jim Bridenstine și Elon Musk!” Și fostul președinte Barack Obama a remarcat că guvernul său a lansat comercializarea transportului spațial. „Am investit în programul @Commercial_Crew pentru a întări programul spațial din SUA pentru călătoria pe termen lung și este minunat să vedem că se întâmplă”, a scris el.

Lansat pe 2 martie de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, Dragon a aterizat la Staia Spațială Internațională a doua zi înainte de a deconecta cu succes vineri la 250 de mile deasupra Sudanului. Reîntoarcerea în atmosfera Pământului a testat pentru prima dată scutul termic al vehiculului, iar Musk a spus anterior că faza a fost „probabil cea mai mare preocupare a mea”. Chiar dacă capsula s-a întors pe Pământ arătând ca o „bezea prăjită” – în cuvintele inginerului SpaceX, Kate Tice – scutul termic a rezistat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri