Caută
Close this search box.

Pilonul II, anunţ important! Românii se pot retrage, dar cu riscuri mari pentru viitoarele pensii

pilonul II

Începând de astăzi, românii care au contribuit la Pilonul II de pensii se pot retrage, potrivit unei legi date de PSD, dar vor suporta consecinţele. Care sunt efectele unei astfel de decizii:

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat în Monitorul Oficial o normă privind modalitatea de punere în aplicare a prevederilor OUG 114 privind posibilitatea participanților la Pilonul II de a opta, în varianta în care vor să renunțe de a fi participanți la Pilonul II.

Ca să se retragă, aceștia trebuie să aibă cel puțin cinci ani de cotizare.

Implicațiile, din punctul de vedere al persoanei, sunt de natură financiară, în sensul că cei 5 ani în care contribuțiile s-au acumulat în conturile individuale vor fi plătite la momentul în care va fi îndeplinită condiția de vârstă standard de pensionare, dată de sistemul public de pensii. Deci acele sume rămân în contul individului, iar din momentul depunerii acestei cereri contribuțiile sale vor merge în totalitate la sistemul public de pensii.

Trebuie spus că în sistemul public de pensii, formula de calcul a punctajului este modificată, în sensul diminuării punctajului pentru persoanele care participă la Pilonul II, cum este și firesc. Pentru că o parte din contribuțiile acestora merg și se acumulează în conturi individuale.

În situația în care o persoană renunță să mai participe la Pilonul II, atunci formula de calcul revine la forma inițială fără a fi diminuat punctajul în mod corespunzător, având în vedere că contribuțiile sale vor fi în totalitate redistribuite.”, explică Doina Pârcălabu, fost director la Casa de Pensii București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri