Caută
Close this search box.

„Prin orice mijloace”: Coreea de Sud va colabora cu SUA și Coreea de Nord după summit-ul eșuat de la Hanoi

Coreea de Sud va colabora cu Statele Unite și Coreea de Nord pentru a se asigura că ajung la un acord privind denuclearizarea, a declarat vineri președintele Sudului, Moon Jae-in, la o zi după ce discuțiile dintre SUA și liderul nord-coreean au eșuat din cauza neînțelegerilor privind sancțiunile, informează Reuters.

Cel de-al doilea summit între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un, în Vietnam, a fost scurtat după ce nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu privire la amploarea sancțiunilor pe care Coreea de Nord le-ar primi în schimbul unor măsuri de dezmembrare a programului său nuclear.

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a fost un susținător activ al eforturilor de a pune capăt confruntării pe peninsula coreeană, întâlnindu-se cu Kim de trei ori anul trecut și încercând să faciliteze negocierile sale cu Statele Unite. „Administrația mea va comunica îndeaproape și va coopera cu Statele Unite și Coreea de Nord pentru a ajuta discuțiilor să ajungă la o înțelegere completă prin orice mijloace”, a declarat Moon într-un discurs din capitala sud-coreeană, Seul. Moon a mai spus că Coreea de Sud se va consulta cu Statele Unite asupra modalităților de reluare a proiectelor comune cu Nordul, incluzând dezvoltarea turismului la Muntele Kumgang și complexul industrial Kaesong, ambele din în ​​Coreea de Nord.

Summit-ul de la Hanoi a venit la opt luni după ce Trump și Kim s-au întâlnit pentru prima dată în Singapore și au convenit să stabilească noi relații și pace în schimbul unui angajament nord-coreean de a lucra spre denuclearizarea completă a peninsulei coreene. Trump a spus că două zile de discuții au făcut progrese bune, dar a fost important să nu se grăbească într-o afacere rea. El a spus că a plecat din cauza cerințelor inacceptabile ale Coreei de Nord. „Totul a fost vorba despre sancțiuni”, a declarat Trump într-o conferință de presă după ce discuțiile au fost scurtate. „Practic, au vrut ca sancțiunile să fie ridicate în totalitatea lor și nu am putea face asta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri