Caută
Close this search box.

Raluca Prună și-a exprimat speranța că, în final, Laura Codruța Kovesi va reuși să ocupe funcția de procuror-șef european

Raluca Prună

După ce Comisiile LIBE și CONT ale Parlamentului European au selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european, săptămâna trecută președintele Parlamentului European Antonio Tajani, a transmis o scrisoare oficială Consiliului UE prin care informează că propunerea Legislativului european pentru șefia Parchetului european este candidatul român.

Laura Codruța Kovesi este candidatul Parlamentului European pentru șefia Parchetului European. Ea are toate calitățile necesare pentru a face o treabă excelentă. Avem nevoie de mai multe femei extraordinare precum Laura Codruța Kovesi în poziții de conducere”, precizează Tajani în scrisoare.

Totodată, echipa de negociere a Parlamentului, decisă joi în Conferința președinților, urmează să discute cu Consiliul UE numirea noului șef al Parchetului European. Echipa este formată din europarlamentarii Ingeborg Grassle (Germania, PPE), Claude Moraes (Marea britanie, S&D) și Judith Sargentini (Olanda, Verzi), dintre care doi (Grassle și Sargentini) se pare că sunt deja în favoarea Laurei Codruța Kovesi.

Negocierea dintre cele două instituții europene e necesară pentru că votul din Parlamentul European diferă de cel din Consiliul UE. Deși Kovesi a ocupat primul loc la votul din cele două comisii din PE, votul indicativ din Consiliul UE l-a plasat în 20 februarie pe primul loc pe candidatul francez, Jean – Francois Bohnert (șeful Parchetului din orașul Reims), Kovesi fiind clasată a doua, la egalitate cu candidatul german Andres Ritter. Votul din Consiliul UE nu este însă unul final, ci unul indicativ, și e de așteptat ca odată cu ieșirea de facto a germanului din cursă voturile să se redistribuie.

În acest context, fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună și-a exprimat speranța că, în final, Laura Codruța Kovesi va reuși să ocupe funcția de procuror-șef european. “Doamna Kovesi este candidatul susținut de Parlamentul European. Acum rămâne Consiliul. Mandatul României în Consiliu e dat și de Președinte. Așa că speranța e legitimă. Nu va fi ușor, dar ar fi păcat ca România să nu folosească toate mijloacele pentru valorificarea unei performanțe remarcabile în candidatura pentru cel mai înalt post care ar putea fi ocupat de un român în instituții europene”, a precizat pentru PSNews.ro, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună

Totodată, aceasta a mai punctat că: “Ar fi o încheiere rotundă a faptului că, în 2016, acordul politic pentru cooperarea consolidată care a făcut posibilă crearea instituției procurorului european s-a făcut cu voturile României. Date de mine în Consiliul JAI și reconfirmate de Anca Dragu în Consiliul ECOFIN”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri