Caută
Close this search box.

Războiul comercial se extinde: După China, Trump vizează acum India și Turcia

Statele Unite intenționează să pună capăt statutului comercial preferențial pentru India, în cadrul unei scheme care permite anumitor produse să intre în SUA fără taxe vamale, relatează BBC.

Donald Trump a declarat că India nu a reușit să asigure SUA că va oferi acces rezonabil la piețele sale. India a declarat că mișcarea americană ar avea un „impact economic minim”. Statele Unite vor încheia, de asemenea, statutul comercial preferențial al Turciei, spunând că nu mai îndeplinește condițiile.

Este cea mai recentă încercare a SUA de a contracara ceea ce consideră drept practici comerciale neloiale. Trump s-a angajat să reducă deficitele comerciale ale Statelor Unite și a invitat în mod repetat India să plătească tarife ridicate. Drept urmare, a condus biroul Reprezentantului Comerțului din SUA (USTR) pentru a elimina India de la un program care îi acordă un tratament comercial preferențial. Tratamentul comercial preferențial pentru India permite în prezent exporturilor de 5,6 miliarde de dolari să intre în Statele Unite fără taxe vamale. Într-o scrisoare adresată Congresului, președintele SUA a declarat că India „nu a asigurat Statele Unite că va oferi acces echitabil și rezonabil la piețele sale”.

„Tratament preferențial”

În cadrul programului Sistemul general de preferințe (GSP), „anumite produse pot intra în SUA fără taxe dacă țara în curs de dezvoltare beneficiază de un set de criterii stabilite de Congres”. Criteriile includ asigurarea protecției proprietății intelectuale și acordarea accesului rezonabil și corect al SUA la piețe.

Secretarul de stat al Afacerilor Externe, Anup Wadhawan, a declarat că retragerea din SPG va avea „un impact economic minim de 190 milioane de dolari asupra Indiei”. „Relațiile noastre comerciale rămân cordiale cu SUA. Nu există întreruperi în negocierile comerciale”, a spus Wadhawan.

Statele Unite intenționează, de asemenea, să elimine Turcia din programul său SPG. Aceasta susține că țara nu mai îndeplinește criteriile deoarece este „suficient de dezvoltată din punct de vedere economic”. Modificările nu pot intra în vigoare decât după cel puțin 60 de zile de la notificările adresate Congresului și guvernelor din India și Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri