Caută
Close this search box.

Robert Raduly, primarul din Miercurea Ciuc, a discriminat românii

robert raduly

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ) a confirmat că Robert Raduly, când a solicitat cunoaşterea limbii maghiare pentru ocuparea anumitor posturi din cadrul instituţiei, a discriminat populaţia română a oraşului.

Prin extrasul de sentinţă publicat pe pagina sa de Internet, ICCJ a respins recursul primarului şi a confirmat decizia pronunţată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în decembrie 2015.

CNCD a examinat cazul la cererea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), care intentează procese împotriva utilizării simbolurilor şi inscripţiilor maghiare, pentru a stabili dacă solicitarea cunoaşterii limbii maghiare era o cerinţă justificată atunci când au fost scoase la concurs două posturi de funcţionari publici în domeniul resurselor umane şi al urbanismului.

În hotărârea CNCD din ianuarie 2016 s-a stabilit că solicitarea cunoaşterii limbii maghiare este motivată numai în cazul acelor funcţionari publici, care în timpul activităţii lor iau contact direct cu populaţia.

Potrivit punctului de vedere al CNCD, în cazul funcţionarului care se ocupă de urbanism, cerinţa era justificată, însă în cazul funcţionarului care lucra în domeniul resurselor umane, solicitarea nu era fondată. CNCD a aplicat edilului o amendă de 2000 de lei.

Robert Raduly a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI, că majoritatea populaţiei oraşului a formulat ca o aşteptare legitimă, ca funcţionarii publici din cadrul primăriei, cu care intră în contact, să cunoască limba maghiară.

Primarul a subliniat că în oferta de angajare nu a fost inclusă o cerinţă legată de naţionalitate, ci doar una legată de cunoaşterea limbii maghiare, şi că în opinia sa, cu un minim de efort, oricine din Ţinutul Secuiesc poate învăţa limba maghiară, conform G4Media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri