Caută
Close this search box.

România s-a retras din grupul de țări care va negocia numirea procurorului general european

kovesi

România, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, nu face parte din troica, adică din grupul de trei țări care va negocia în numele Consiliului Uniunii cu Parlamentul de la Bruxelles numele viitorului șef al Parchetului European. Regulamentul stabilit de secretariatul juridic al Consiliului UE în ceea ce privește procedura de lucru în dosarul Parchetului European prevede acest lucru.

În mod normal, România face parte automat din troică, dat fiind că deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Dat fiind că unul dintre candidați, Laura Codruța Kovesi, este din România, țara noastră nu are voie să facă parte din grupul de negociere.

În locul României ar fi trebuit să fie Germania (țara care va deține președinția rotativă după Finlanda și Croația), dar și Germania are candidat (Andres Ritter), așa că locul a fost ocupat în final de Portugalia, țara care îi va succeda la președinția rotativă a Consiliului UE.

La fel a procedat Bulgaria, anul trecut, pe când exercita președinția rotativă, după ce un cetățean bulgar a candidat pentru un post de conducere într-o agenție europeană.

Din grupul celor trei țări mai fac parte Finlanda și Croația. De detaliile tehnice ale negocierii se ocupă secretariatul Consiliului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri