Caută
Close this search box.

Săptămîna limbii franceze şi a francofoniei

Între 16 şi 24 martie are loc Săptămîna limbii francez şi a Francofoniei. 1500 de evenimente sunt programate în numaroase ţări cu această ocazie, o sărbătoare a limbii şi a culturii franceze dar şi un moment de reflecţie legat de ceea ce reprezintă limba franceză în lume.

Limba franceză, în cifre, reprezintă în primul rînd 300 de milioane de vorbitori, de oameni deci care pot comunica între ei în franceză. Limba franceză mai este a doua limbă străină predată în lume, şi învăţată de 50 de milioane de persoane. Franceza mai este a cincea limbă vorbită pe planetă şi a patra pe internet.

Dincolo de aceste cifre, însă, mi se pare important ce spune ministrul francez al culturii Franck Riester. Citez: „Limba franceză contribuie la coeziunea socială în Franţa şi duce în lume valorile şi creaţia franceză. Ea este o legătură de neînlocuit între 300 de milioane de persoane aflate pe cinci continente, care prin limba franceză îşi transmit informaţiile, emoţiile şi imaginarul”.

In această săptămînă cu parfum francofon peste 500 de librării din Franţa expun la loc de onoare lucrări consacrate limbii franceze şi francofoniei. In fiecare an manifestarea are un fel de naş, un „parrain”, cum se spune în franceză. Anul trecut el a fost Bernard Pivot, figură mediatică foarte cunoscută pe plan literar, iar anul acesta “naşul” este autorul de benzi desenate Riad Sattouf.

Riad Sattouf, împreună cu ministrul culturii Franck Riester şi-au anunţat prezenţa luni 18 martie la sediul instituţiei noastre, de unde transmitem, France Médias Monde, pentru etapa finală a unui concurs intitulat „Stop aux infox!” (Stop ştirilor false!). Juriul, format din personalităţi ale mediilor de informare francophone, va delibera pe 20 martie pentru a-i desemna pe cîştigători, mai precis pe cei care vor propune cele mai inovante soluţii împotriva falselor ştiri şi a falselor publicităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri