Caută
Close this search box.

Sărbătoare mare…doar în Rusia. Kremlinul marchează cinci ani de la anexarea Crimeii

Rusia va marca luni a cincea aniversare a anexării Crimeii de la Ucraina, acțiune condamnată de Occident, dar celebrată de majoritatea rușilor, relatează AFP.

Președintele Vladimir Putin va participa la festivitățile din peninsula de la Marea Negră, unde urmează să lanseze o nouă centrală electrică, a spus Kremlinul.

Preluarea de către Moscova a Crimeii în 2014 a fost denunțată de Kiev și Occident ca o anexare și a condus la sancțiuni împotriva Rusiei, dar a dus la o creștere extraordinară a popularității lui Putin la vremea respectivă. În Rusia, 18 martie a fost oficial proclamată „Ziua Reunificării Crimeii cu Rusia”.

La Moscova, autoritățile orașului au organizat un festival de stradă numit „Crimean Spring”, care găzduiește concerte de jazz, ateliere de gătit și o expoziție de fotografie, „aruncată” de la Kremlin. Până la 10.000 de persoane sunt așteptate să participe la un flash mob din regiunea Moscovei, dansând pe piesa din epoca sovietică „Waltz of Sevastopol” – orașul gazdă a flotei Rusiei de la Marea Neagră. Sute de persoane sunt așteptate, de asemenea, să participe la un alt flash mob ce va recrea steagul rus în stațiunea Yalta din Crimeea.

„Problemă decisă pentru totdeauna”

„Pentru noi, problema Crimeii este decisă pentru totdeauna”, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, cu câteva zile înainte de aniversare. „Acest lucru se datorează faptului că reunificarea sa cu Rusia a fost rezultatul liberei voințe a poporului peninsulei într-un referendum”, a adăugat ea. Referendumul din martie 2014, organizat de autoritățile din Crimeea, nu a fost recunoscut la nivel internațional. Putin a semnat un tratat cu reprezentanții Crimeii pentru a o face parte din Rusia la două zile după votul nerecunoscut, la 18 martie 2014. Ucraina și o mare parte a comunității internaționale au condamnat această mișcare drept o încălcare a dreptului internațional.

Săptămâna trecută, Statele Unite, Canada și Uniunea Europeană au aplicat noi sancțiuni asupra a mai mult de o duzină de oficialități și întreprinderi rusești ca răspuns la „agresiunea continuă a Moscovei în Ucraina”. Dar Putin, al cărui rating de aprobare a crescut după ce Moscova a preluat Crimeea, a respins în mod repetat orice posibilitate de returnare a peninsulei către Ucraina. „Ce, ai înnebunit?” , a spus el unui jurnalist care l-a întrebat dacă există circumstanțe în care ar fi gata să renunțe la Crimeea într-un documentar difuzat anul trecut. „Nu există astfel de circumstanțe și nu vor mai fi niciodată”.

„Teroare deschisă”

„În toți acești cinci ani a existat o atmosferă de teroare deschisă și ascunsă împotriva poporului Crimeii și a dreptului internațional”, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, pentru AFP. Tătarii din Crimeea, o comunitate majoritară musulmană care se opune în mare parte anexării, s-a confruntat cu presiuni din partea autorităților ruse. Rusia a interzis Mejlis, adunarea aleasă a tătarilor din Crimeea care a rezistat guvernării rusești, denunțând-o ca extremistă.

„Crimeea a fost luată de la locuitorii săi, patria lor a fost luată de la ei”, a spus Klimkin. Ucraina „simte durerea pentru asta în fiecare zi” și că „comunitatea internațională nu o (anexarea) va recunoaște niciodată”, a spus el.

În același timp, sondajele arată că rușii sunt mai puțin entuziasmați de faptul că Crimeea se află sub conducerea Moscovei decât au fost acum cinci ani. Potrivit unui sondaj publicat de Centrul pentru Opinia Publică la începutul lunii martie, doar 39% dintre ruși cred că anexarea a adus Rusiei mai mult bine decât rău, comparativ cu 67% în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri