Caută
Close this search box.

Scandalul Dieselgate nu s-a încheiat: SEC dă în judecată Volkswagen pentru „frauda masivă” asupra investitorilor din SUA

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA (SEC) a dat în judecată Volkswagen AG și pe fostul său director executiv, Martin Winterkorn, privind scandalul emisiilor motoarelor diesel a producătorului german, acuzând compania că a comis o „fraudă masivă” asupra investitorilor din SUA, informează Reuters.

SEC a declarat în plângerea sa civilă depusă la San Francisco la sfârșitul zilei de joi că din aprilie 2014 până în mai 2015, Volkswagen a emis mai mult de 13 miliarde de dolari în obligațiuni și titluri garantate cu active pe piețele americane într-un moment în care directorii executivi știau că mai mult de 500.000 vehiculele diesel depășesc cu mult limitele legale ale emisiilor vehiculelor. Volkswagen „a câștigat sute de milioane de dolari prin acordarea valorilor mobiliare la rate mai atractive pentru companie”, a declarat SEC, adăugând că VW „a mințit în mod repetat și a indus în eroare investitorii, consumatorii și autoritățile de reglementare din Statele Unite, ca parte a unei scheme ilegale ca să-și vândă vehiculele curate «diesel» și miliarde de dolari de obligațiuni corporative și alte titluri de valoare în Statele Unite”. Procesul încearcă să îi interzică lui Winterkorn să se angajeze în calitate de funcționar sau director al unei companii publice din SUA și să recupereze câștigurile nereușite, împreună cu sancțiuni și interese civile.

Winterkorn, care a demisionat la câteva zile după ce scandalul a devenit public în septembrie 2015, a fost acuzat de procurorii din SUA în 2018 și a fost acuzat de conspirație pentru a acoperi înșelăciunea emisiilor motoarelor diesel a producătorului german.

Volkswagen a afirmat într-o declarație că plângerea SEC „este defectuoasă din punct de vedere legal și de fapt, iar Volkswagen o va contesta viguros. SEC a adus o plângere fără precedent asupra valorilor mobiliare vândute numai investitorilor sofisticați care nu au suferit prejudicii și au primit toate plățile de dobânzi și principal în întregime și la timp”. Producătorul de automobile a adăugat că SEC „nu percepe că orice persoană implicată în emisiunea de obligațiuni știa că vehiculele diesel Volkswagen nu respectau normele americane privind emisiile atunci când aceste valori mobiliare au fost vândute”, dar repetă declarațiile despre Winterkorn „care nu a jucat niciun rol în vânzări”. Avocatul lui  Winterkorn nu a putut fi contactat imediat.

Volkswagen a fost de acord să plătească mai mult de 25 de miliarde de dolari în Statele Unite în legătură cu scandalul de acum trei ani și jumătate, plătind cereri de la proprietari, autorități de reglementare a mediului, state și dealeri, și s-a oferit să cumpere înapoi aproximativ 500.000 de vehicule din SUA. Această cifră a inclus 4,3 miliarde USD în amenzi penale și civile din SUA. Dar SEC a spus ca VW „nu a rambursat niciodată sutele de milioane de dolari în beneficiul pe care îl obține în mod fraudulos”.

VW a recunoscut în septembrie 2015 instalarea software-ului secret în 500 000 de vehicule din SUA ce înșela testele privind emisiile de gaze și a pledat în 2017 vinovat pentru acuzațiile de vătămare corporală. În total, 13 persoane au fost acuzate în Statele Unite, inclusiv Winterkorn și patru manageri Audi.

Acțiunea SEC include, de asemenea, numele armatei Volkswagen VW Credit și grupului Volkswagen Group of America Finance LLC, entitatea obișnuită să vândă titlurile de valoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri