Concluzia lor este tulburătoare. Scheletul aparține unei fetițe, care s-a născut moartă sau a murit imediat după naștere și care suferea de mai multe mutații genetice extreme, necunoscute până acum. Fără îndoială însă, este vorba de un schelet uman, scrie The Independent. Cum se explică însă aspectul atât de neobișnuit?

Ata (cum a fost numit scheletul) are doar 15 cm înălțime, capul extrem de alungit și numai 10 perechi de coaste în loc de 12.

Totodată, dezvoltarea oaselor părea să indice inițial că aparține unui copil cu vârsta de aproximativ 6 ani, nu unui fetus. Acum însă misterul a fost elucidat. Fetița cu scheletul deformat s-a născut în jurul anului 1970 într-o localitate din Chile. Genele ei arată că aparține unei populații înrudite cu indienii Chilote.

Mutațiile genetice de care suferea sunt responsabile de aspectul ei straniu. Cercetătorii au identificat nu mai putin de 10 mutații, care au dus la dezvoltarea anormală a scheletului: statura foarte mică, doar 10 perechi de coaste, craniu alungit. Totodata, fetița suferea de o malformație congenitală numită hernie diafragmatică, astfel încât diafragma nu se dezvoltase normal. Prin urmare, acest copil nu ar fi putut trăi, pentru că nu se putea hrăni normal.

Nu există încă o explicație pentru apariția unui număr așa de mare de anomalii genetice la un copil, dar cercetarea scheletului Ata ar putea fi de mare ajutor pentru medicină.