Caută
Close this search box.

Singapore, Paris și Hong Kong aflate în fruntea clasamentului celor mai scumpe orașe din lume

Parisul a ajuns în topul clasamentului celor mai scumpe orașe din lume, alături de Hong Kong și Singapore, relatează BBC.

Este pentru prima dată când trei orașe au împărțit primul loc în istoria de 30 de ani a anchetei Economist Intelligence Unit, care compară prețurile în 133 de orașe la nivel global.

Capitala franceză, care a fost clasată pe locul al doilea cel mai scump anul trecut, este singurul oraș din zona euro din top zece. Ancheta compară costul obiectelor comune, cum ar fi pâinea, în 133 de orașe. Apoi, se urmărește dacă prețurile au crescut sau au scăzut, comparându-le cu costul de trai din New York, care este folosit ca punct de referință.

Autorul raportului, Roxana Slavcheva, a declarat că Parisul a fost printre primele zece cele mai scumpe orașe din 2003 și este„extrem de costisitor” să trăiești în el. „Numai alcoolul, transportul și tutunul poate fi comparat ca raport calitate/preț cu alte orașe europene”, a spus ea. În timp ce costul mediu al unei tunsori pentru femei, de exemplu, costă 119,04 dolari în Paris, față de 73,97 dolari în Zurich și 53,46 dolari în orașul japonez Osaka. „Orașele europene au tendința de a avea cele mai mari costuri în categoria gospodăriei, îngrijirii personale, recreere și divertisment – cu Parisul fiind un bun reprezentant în aceste categorii – probabil reflectând o primă mai mare pe cheltuielile discreționare”, a spus Slavcheva.

Inflația și fluctuațiile volatile ale monedei au contribuit la modificarea clasamentului din acest an, cu locuri cum ar fi Argentina, Brazilia, Turcia și Venezuela, care au înregistrat o scădere drastică a nivelului costului vieții.

Cele mai scumpe orașe ale lumii:

  1. Singapore (Singapore)
  2. Paris (Franța)
  3. Hong Kong (China)
  4. Zurich (Elveția)
  5. Geneva (Elveția)
  6. Osaka (Japonia)
  7. Seul (Coreea de Sud)
  8. Copenhaga (Danemarca)
  9. New York (SUA)
  10. Tel Aviv (Israel)
  11. Los Angeles (SUA)

Caracas din Venezuela, unde inflația a atins aproape 1.000.000% anul trecut, obligând guvernul să lanseze o nouă monedă, a fost clasat drept orașul cel mai puțin costisitor în ancheta din acest an. Prețul unei cafele din capitala Caracas s-a dublat la 400 de bolivari (0,62 dolari) în doar o săptămâna în decembrie anul trecut, potrivit Bloomberg. Damascul din Siria a fost clasat pe locul al doilea ca cel mai ieftin oraș din lume.

Economist Intelligence Unit a spus că un „număr tot mai mare de locații” devin din ce în ce mai ieftine din cauza impactului perturbărilor politice sau economice.

Cele mai ieftine orașe din lume:

  1. Caracas (Venezuela)
  2. Damasc (Siria)
  3. Tașkent (Uzbekistan)
  4. Almaty (Kazahstan)
  5. Bengaluru (India)
  6. Karachi (Pakistan)
  7. Lagos (Nigeria)
  8. Buenos Aires (Argentina)
  9. Chennai (India)
  10. New Delhi (India)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri