Caută
Close this search box.

Studenţii şi profesorii de la Litere s-au solidarizat cu magistraţii

Universitate

Pe site-ul Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti a fost lansat un îndemn la solidaritate, asumat de decanul facultăţii, dl profesor Emil Ionescu, profesorii şi studenţii fiind chemaţi să iasă pe treptele instituţiei joi, 7 martie, ora 12.00.

„Dragi colegi, dragi studenţi,

Vrem să ne arătăm solidaritatea cu magistraţii care în aceste zile protestează împotriva abuzurilor la adresa justiţiei independente, promovate de OUG 7. În acest sens, îi chemăm pe toţi cei care au timp disponibil şi gîndesc ca noi să ni se alăture într-un protest paşnic şi nezgomotos, joi, 7 martie, ora 12,00, în faţa intrării Facultăţii de Litere. Ne vom alinia în faţa intrării purtînd pe braţ o brasardă albă şi vom rămîne acolo timp de aproximativ o oră.

În numele grupului de iniţiativă,
Emil Ionescu”

Mesajul a fost preluat de scriitorul Andrei Cornea, care transmite şi el că şi el că profesorii şi studenţii se vor arăta solidari cu magistraţii, în numele valorilor fundamentale pe care şi Universitatea trebuie să le apere.

Apelul la solidaritate cu magistraţii are loc în condiţiile în care sistemul judiciar fierbe de la adoptarea ordonanţei prin care Guvernul a modificat, peste noapte, fără transparenţă, legile Justiţiei. Indignaţi atât de lipsa consultărilor, cât şi de conţinutul ordonanţei care, spun ei, are capacitatea de a bloca activitatea Ministerului Public, este neconstituţională şi încalcă principiul separaţiei carierelor judecătorilor şi procurorilor, magistraţii au ieşit în stradă şi, fără precedent, au suspendat activitatea în zeci de parchete şi tribunale.

Drept urmare, Guvernul a făcut un pas înapoi şi a promis abrogarea unora dintre cele mai controversate prevederi. Magistraţii vor însă mult mai mult – vor ca legiuitorii să nu mai adopte acte normative care modifică funcţionarea Justiţiei fără consultări, vor dialog inter-instituţional, vor încetarea atacurilor politicienilor la adresa judecătorilor şi procurorilor, suspendarea Secţiei pentru investigarea magistraţilor până ce CJUE se va pronunţa pe sesizarea unor organizaţii profesionale reprezentative din România, vor sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu mai multe OUG care afectează sistemul judiciar”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri