Deputații americani așteptă detalii privind un raport confidențial într-o anchetă de amestec rusesc în alegerile din 2016, care au aruncat o umbră neagră asupra președintelui Donald Trump și au ridicat întrebări cu privire la posibila coluziune între campania republicană și Moscova, relatează Reuters.

Procurorul general William Barr a fost așteptat să dea congresului și publicului un rezumat al raportului Consilierului special Robert Mueller, care a efectuat o investigație de 22 de luni asupra Rusiei. Barr, cel mai înalt oficial american de aplicare a legii, a petrecut sâmbătă nouă ore, studiind raportul. El a spus că speră să transmită un rezumat al „principalelor sale concluzii” până la sfârșitul săptămânii.

Se pare că a existat o veste bună inițială pentru Trump și cercul său, deoarece Mueller nu a adus nici o acuzație suplimentară atunci când a transmis vineri lui Barr raportul. Acest lucru semnalează că ar putea să nu mai existe acuzații penale împotriva colaboratorilor lui Trump cu privire la problema dacă campania Trump a conspirat cu Rusia pentru a contribui la asigurarea alegerilor surpriză a omului de afaceri republican împotriva democratei Hillary Clinton.

Nu a fost cunoscut imediat ce se spune în raportul lui Mueller despre o altă componentă a anchetei: dacă Trump a comis obstrucționarea justiției pentru a împiedica investigarea Rusiei prin acte precum demiterea directorului FBI James Comey în 2017. Mueller a adus acuzații împotriva a 34 de persoane și trei companii în cursul investigației sale, cu condamnări la închisoare pentru unii dintre foștii consilieri ai lui Trump, cum ar fi fostul președinte al campaniei Paul Manafort și fostul avocat personal Michael Cohen. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste acuzații nu a fost direct legată de chestiunea coluziunii dintre campanie și Moscova. Mueller, fost director al FBI, nu a intervievat personal pentru Trump. În schimb, Trump a trimis răspunsuri scrise la câteva întrebări despre contactele cu Rusia.

Agențiile americane de informații au concluzionat, cu puțin timp înainte ca Trump să intre în funcțiune în ianuarie 2017, că Moscova a intervenit în alegeri printr-o campanie de hacking și propagandă online, menită să semene discordie în Statele Unite, să o rănească pe Clinton și să-l ajute pe Trump.

Liniște în tabăra lui Trump

Trump, la stațiunea sa Mar-a-Lago din Florida, a rămas neobișnuit de tăcut cu privire la încheierea investigației. El a catalogat frecvent munca lui Mueller ca o „vânătoare de vrăjitoare” și neagă colaborarea cu Moscova sau obstrucționarea justiției. Rusia declară că nu a intervenit în alegeri. Purtătorul de cuvânt Hogan Gidley a declarat reporterilor că Casa Albă încă nu a primit sau a fost informată cu privire la raportul lui Mueller. Președintele nu a participat sâmbătă la niciun eveniment public și a jucat golf cu muzicianul Kid Rock.

Democrații din Casa au cerut eliberarea raportului complet al lui Mueller, precum și alte documente care sprijină concluziile sale și au amenințat că vor emite citații, dacă este necesar.

Trump și echipa sa de bază se confruntă încă cu riscuri juridice, chiar dacă raportul nu constată că au săvârșit crime, iar democrații din Congres au promis sâmbătă că vor continua să-i caute activitățile. Afacerile lui Trump, operațiunea sa de caritate și prezidențială de tranziție rămân sub investigație, a declarat senatorul Chris Coons, membru al Comitetului Judiciar al Senatului.  Alți procurori au preluat componentele anchetei lui Mueller, în special Procuratura SUA pentru Districtul de Sud din New York, care se ocupă de practicile și afacerile financiare ale Trump.

În conformitate cu regulamentele Departamentului de Justiție, Barr este împuternicit să decidă în ce măsură să dezvăluie public raportul lui Mueller. El este un împuternicit a lui Trump, care a preluat funcția în februarie, după ce președintele l-a concediat pe predecesorul său, Jeff Sessions. Barr, care a fost procuror general la începutul anilor 1990 sub președintele George H.W. Bush, a declarat pentru parlamentari vineri că este „angajat în cât mai multă transparență posibiă”.

118 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 3 =