Caută
Close this search box.

SUA și Coreea de Sud pun capăt exercițiilor militare comune

SUA și Coreea de Sud au anunțat duminică încheierea unor exerciții militare anuale pe scară largă în sprijinul eforturilor diplomatice de a convinge Coreea de Nord să renunțe la programul său de arme nucleare, informează AFP.

Decizia vine după încheierea celui de-al doilea summit al președintelui american Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong-un din Hanoi, care s-a încheiat fără un acord oficial, dar ambele părți sugerând că vor continua tratativele.

Există aproape 30.000 de soldați americani staționați în Coreea de Sud, iar antrenamentele lor anuale cu zeci de mii de soldați sud-coreeni au fost o țintă perenă a furiei nord-coreeane. Trump a exclus retragerea trupelor dar s-a plâns în mod repetat de costul exercițiilor, descriind-le la o conferință de presă la Hanoi ca fiind „foarte, foarte scump”.

În timpul unui apel telefonic de sâmbătă între ministrul sud-coreean al Apărării, Jeong Kyeong-doo, și omologul său american, Patrick Shanahan, „ambele părți au decis să încheie seria de exerciții Key Resolve și Foal Eagle”, potrivit unei declarații a Pentagonului. Foal Eagle este cel mai mare dintre exercițiile comune obișnuite deținute de aliați. În trecut, a implicat 200 000 de forțe sud-coreene și aproximativ 30 000 de soldați americani. Exercițiul este însoțit de Key Resolve – un joc de război simulat pe calculator, condus de comandanți militari, care de obicei începe în martie și durează aproximativ 10 zile.

Decizia a fost luată cu scopul de a sprijini eforturile diplomatice în curs de desfășurare pentru denuclearizarea Coreei de Nord și a ușura tensiunile militare cu Nordul, a spus ministrul Apărării de la Seul. Washington și Seul vor efectua, în schimb, exerciții „modificate” începând de luni până pe 12 martie, a anunțat duminică o declarație militară comună. Exercițiul de nouă zile, denumit oficial „Dong Maeng” sau „Alianța”, se va concentra în mare parte pe manevrele de apărare comună, nu pe poziția ofensivă a exercițiului Key Resolve, a declarat un oficial militar sud-coreean care a solicitat anonimatul. Nu a existat niciun indiciu despre numărul de trupe americane și sud-coreene care vor fi mobilizate pentru noul exercițiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri