Caută
Close this search box.

Test pentru Erdogan pe măsură ce recesiunea lovește Turcia: Turcii sunt așteptați la urnele de vot pentru alegerile locale

Turcii sunt așteptați duminică la urnele de vot pentru alegerile locale într-un test al președintelui Recep Tayyip Erdogan al cărui partid  aflat la guvernare riscă să fie înfrânt în capitală, în condițiile în care încetinirea economiei se menține, realtează AFP.

Erdogan și Partidul său Justiție și Dezvoltare (AKP) au câștigat fiecare vot de când partidul a venit pentru prima dată la putere în 2002, dar de data aceasta, analiștii spun că partidul ar putea pierde Ankara și chiar Istanbulul.

Votul de duminică a fost primul tur de scrutin municipal, deoarece turcii au aprobat reformele constituționale în 2017 pentru a crea o președinție executivă care i-a dat lui Erdogan competențe mai largi după un deceniu și jumătate în funcție. Dar Erdogan, a cărui capacitate de a câștiga continuu la urnele de vot este de neegalat în istoria turcă, pare mai vulnerabil cu economia țării în recesiune, creșterea șomajului și inflația în cifre duble. Având o inflație puțin mai mică de 20% și o rată a șomajului la un nivel de aproape 10 ani în decembrie, Erdogan a căutat să-i liniștească pe alegători cu privire la economie. „Eu sunt șeful economiei chiar acum ca președinte al acestei țări”, a declarat Erdogan într-un miting sâmbătă. „Suntem responsabili de economie”. El a descris fluctuațiile lirei ca parte a unui complot condus de Statele Unite pentru a „înclina Turcia”.

O mare parte din succesul AKP-ului a fost în scădere față de percepția sa economică, dar cu câteva zile înainte de vot, lira turcă s-a prăbușit din nou, provocând amintiri ale crizei monetare din 2018, care a afectat grav gospodăriile turcești.

Erdogan, care și-a început propria carieră politică ca primar al orașului Istanbul, a făcut o campanie intensă în Turcia, adesea cu mai multe campanii pe zi, chiar dacă nu se află pe buletinul de vot. Cu intenția de a-și atrage simpatizanți din rândul turcilor conservatori, președintele a făcut din alegeri o chestiune de supraviețuire, atacând candidații opoziției, acuzându-i ca fiind legați de militanții kurzi din PKK.

Alegătorii trebuie să aleagă zeci de primari, consilii municipale și alți oficiali locali. Rezultatele preliminare sunt așteptate imediat după încheierea voturilor, cu rezultate oficiale publicate la începutul săptămânii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri