La sute de ani după moartea lui, cineva a tradus și transcris o parte din sfaturile sale medicale pe un pergament. După alte sute de ani, acestea au fost șterse și înlocuite cu psalmi, scrie Science Alert.

Istoricii cred că nu a fost vorba de un act de reavoință, care să ascundă textul inițial, ci pur și simplu o decizie rentabilă din punct de vedere economic. Pergamentul era un material scump și oamenii refoloseau de obicei documentele, preferând să ștergă textele și să scrie altele deasupra, în loc să le arunce.

Cercetătorii s-au străduit aproape 10 ani să scoată la lumina textul inițial al documentului și abia acum au reușit să-l descifreze. Analiza inițială, în care au fost folosite lumina ultravioletă și raze cu infraroșu nu a dat rezultate.  Cercetătorii au folosit acum raze X de mare energie, generate de un accelerator de particule. Razele au scos în evidență fiecare urmă de cerneală veche de de pergament. În fotografie putem vedea clar textele suprapuse. Rândurile verticale sunt psalmii din secolul al XI-lea, iar textul scris orizontal sunt învățăturile lui Galen.

Pentru prima dată după aproape o mie de ani, cercetătorii au posibilitatea să citească textul inițial al pergamentului și să înțeleagă astfel mai bine evoluția medicinei.

Textul conține peste 200 de pagini.