Caută
Close this search box.

Timmermans vine la Bucureşti pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA

Frans Timmermans

Prim-vicepreşedinte Comisiei Europene Frans Timmermans se va afla săptămâna viitoare la Bucureşti pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA

„Luni, 11 martie 2019, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va acorda înalta distincţie de Doctor Honoris Causa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Evenimentul se va desfăşura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, începând cu ora 16:00”, anunţă SNSPA.

Prezenţa sa la Bucureşti are loc în contextul în care Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a deschis pe numele său şi al altor oficialai ai CE un dosar penal ca urmare a plângerii depuse de publicaţia online „Lumea justiţiei”  care l-a acuzat de falsificarea raportului MCV. Plângerea îi vizează şi pe comisarul european pe Justiţie Vera Jourova, procurorul general al României, Augstin Lazăr, şi pe şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea. Comisia Europeană a precizat, însă, că autorităţile naţionale nu au jurisdicţie în astfel de cazuri.

Recent, Timmermans s-a întâlnit cu liderul PSD Liviu Dragnea. Ulterior, el a declarat pentru Politico.eu că i-a transmis „foarte clar” liderului PSD Liviu Dragnea că dacă doreşte să facă parte din familia socialiştilor europeni, trebuie să respecte statul de drept. „Nu ştiu dacă Dragnea chiar crede ceea ce spune”, a declarat el, adăugând că deşi liderul PSD a afirmat pentru presa din România că toate problemele au fost rezolvate, „din păcate, nu este deloc aşa”.

Născut la 6 mai 1961 la Maastricht, Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans a studiat literatură franceză la Universitatea ”Radboud Nijmegen”, din Olanda, a urmat studii postuniversitare în drept european şi istorie la Universitatea din Nancy, Franţa

Frans Timmermans şi-a început cariera în Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, iar la începutul anilor ’90 a făcut primii paşi în diplomaţie, fiind numit secretar adjunct la ambasada Olandei din Moscova. În anul 1994, a făcut parte din echipa comisarului european pentru relaţii externe, Hans von de Broek, apoi timp de trei ani a fost consilier şi secretar privat al lui Max van der Stoel, Înalt Comisar pe probleme de minorităţi naţionale în cadrul OSCE.

În anul 1998, după alegerile generale din Ţările de Jos, Frans Timmermans a fost ales membru al Camerei Reprezentanţilor din partea partidului Laburiştilor. În perioada 2007-2010, a fost ministru al Afacerilor Europene. După alegerile din 2010, Frans Timmermans a revenit în Parlament, până în anul 2012, când a primit un nou portofoliu în guvern, pentru a conduce ministerul Afacerilor Externe.

În septembrie 2014, Frans Timmermans a fost desemnat pentru un post de comisar din partea Olandei în cadrul Comisiei Europene, condusă de preşedintele ales, Jean-Claude Juncker. Începând din 1 noiembrie 2014, Frans Timmermans a preluat funcţia de prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil de o mai bună reglementare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale. În octombrie 2018, Frans Timmermans şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene la alegerile europene din 2019.

Printre numeroasele distincţii primite, se numără şi cea de Comandor al Ordinului ”Pentru Merit”, din partea statului român.

În afară de limbile materne, Frans Timmermans este fluent în italiană, rusă, franceză, germană şi engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri